Učionica
SVEČANO POTPISAN UGOVOR

Počinje strateški projekt Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Dana 18. srpnja 2018. u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)“ referentnog broja KK.01.1.1.08.0001 u okviru „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“.
Ugovor su potpisali ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra (Srce) i Tomislav Petric, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Osim potpisnika ugovora, svečanosti su nazočili i državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić, državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja dr. sc. Tome Antičić, Ivan Marić, zamjenik ravnatelja Srca i voditelj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO) te čelnici i predstavnici partnera na projektu: prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku i predsjednik Rektorskoga zbora RH, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Sven Gotovac, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, dr. sc. David M. Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković, Goran Kezunović, ravnatelj Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNET, prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informatike Sveučilišta u Osijeku te prof. dr. sc. Neven Vrček, dekan Fakulteta organizacije i informatike te predsjednik Upravnoga vijeća Srca.
Svrha i glavni cilj projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), za koji je Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo gotovo 200 milijuna kuna iz „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.“, uspostava je distribuirane nacionalne e-infrastrukture naprednih računalnih, spremišnih i mrežnih resursa različitih namjena kojoj je svrha jačanje kapaciteta hrvatske akademske i istraživačke zajednice za istraživanja, tehnološki razvoj i inovacije. HR-ZOO prije svega će osigurati da svaka znanstvena ili visokoobrazovna ustanova u Hrvatskoj, ali i svaka istraživačka skupina ili svaki nastavnik u RH, u nadolazećim godinama imaju dovoljno računalnih i spremišnih resursa za svoja istraživanja ili nastavne aktivnosti. To je posebice važno zbog činjenice da smo već ušli u razdoblje u kojem se i moderna znanost i moderno obrazovanje u velikoj mjeri temelje na obradi velike količine podataka i primjeni metoda koje su računalno izuzetno zahtjevne.
HR-ZOO osigurat će napredne računalne resurse visoke učinkovitosti za potrebe relevantnih istraživanja i znanstvene izvrsnosti, ali i spremišne kapacitete za pohranu znanstvenih i obrazovnih podataka i sadržaja. Osim za istraživačke i obrazovne potrebe, HR-ZOO svim će subjektima iz sustava znanosti i obrazovanja osigurati praktički neograničene resurse za svakodnevne poslovne potrebe po paradigmi „usluga iz oblaka“ (virtualne poslužitelje, kolaboracijske i razvojne platforme i slično). Također će omogućiti da znanstvene i visokoobrazovne ustanove ostanu usredotočene na razvoj svojih djelatnosti, istraživačke i razvojne projekte u svojem području znanosti, a brigu o e-infrastrukturi, njezinu razvoju i učinkovitosti prepuste IKT stručnjacima.
Projekt koordinira i vodi Sveučilišni računski centar (Srce), a partneri su Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Splitu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Institut Ruđer Bošković. Predviđeno je trajanje projekta tri godine od potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.
(Sveučilišni računski centar)

Možda ste propustili...

DALIBOR TATAR PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA ODJELA ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

„Biti student kemije predstavlja svakodnevne susrete s brojnim izazovima“

U OSIJEKU ORGANIZIRAN 2. MEĐUNARODNI FORUM ICT-DRUŠTVO

Stručnjaci razgovarali o utjecaju robotizacije na gospodarstvo i društvene promjene

NOVA PREDAKTIVNOST EUROPSKE NOĆI ISTRAŽIVAČA 2019. NA SVEUČILIŠTU U OSIJEKU

„Sadašnjost i budućnost vinogorja Đakovo na temeljima Strossmayerova djelovanja“

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVEUČILIŠTE U OSIJEKU KAO KREATIVNO SREDIŠTE

Kreativan pristup nastavnika i studenata popularizaciji znanosti s temom „Boje“

2

ODJEL ZA KEMIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Jaka znanstvena djelatnost, brojne studentske aktivnosti i otvorenost za međunarodnu suradnju i mobilnost

3

DR. PETAR KAUKOV, REDATELJ I DOCENT NA ODSJEKU REŽIJE DRŽAVNE AKADEMIJE ZA KAZALIŠNU I FILMSKU REŽIJU U SOFIJI (BUGARSKA) TE SURADNIK AKADEMIJE ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU

S kolegama iz Kazališta Virovitica i s osječke Akademije dijelim zajednički umjetnički jezik