Crna kronika
TRAGEDIJA U ŠUMI U BLIZINI KUTINE

Stablo pri padu usmrtilo drvosječu
Objavljeno 14. rujna, 2018.
ZBJEGOVAČA - U srijedu oko 13 sati u šumi na području mjesta Zbjegovača, nedaleko od Kutine, 32-godišnji je muškarac motornom pilom obavljao sječu stabala. Pri rušenju je jedno prepiljeno stablo palo na njega, od čega je nesretnik na mjestu preminuo. Očevid na mjestu događaja obavila je općinska državna odvjetnica u Sisku, po čijem je nalogu tijelo preminuloga radi obdukcije prevezeno u sisačku Opću bolnicu. O ovom događaju policija će nadležnom odvjetništvu proslijediti izvješće.
Pogibija 54-godišnjaka samo je pokazatelj koliko je opasan posao šumskih radnika. Nažalost, posljednjih se godina u slavonskim šumama dogodilo nekoliko nesreća sa smrtnim posljedicama. Tako je u rujnu 2016. u Slobodnoj Vlasti na području Đakovštine rušenje stabla bilo kobno za 54-godišnjeg djelatnika. Dok se kretao šumskim putem, na strmom dijelu šume iznenada je došlo do rušenja bukve koja se iz tla iščupala zajedno s korijenjem. Stablo je palo na glavu 54-godišnjaku. Unatoč činjenici da je imao zaštitnu kacigu, pad drveta ga je usmrtio na mjestu. U travnju 2013. 48-godišnji drvosječa poginuo je u šumi u blizini Voćina. Do tragedije je došlo kada je odlomljena grana nesretnom radniku pala na prsa. Od zadobivenih ozljeda preminuo je na mjestu. Iste je godine krajem ožujka kod Gundinaca poginuo i 26-godišnji drvosječa. I njega je usmrtila odlomljena grana.
Prije osam godina, u šumi kod Požege, 51-godišnjak je motornom pilom posjekao stablo koje je palo na 56-godišnjaka i ubilo ga. Stablo je pri padu ozlijedilo tada 15-godišnjeg sina poginulog 56-godišnjaka. Nesretni događaj zbio se kada se 51-godišnjaku motorna pila pri sječi stabla zaglavila. Nesretni 56-godišnjak i njegov sin došli su mu pomoći i nekako su izvukli pilu. Otac i sin maknuli su se u stranu i 51-godišnjak je nastavio rezati drvo, no tada je stablo palo ravno na 56-godišnjaka.M.Bugarić
U JEDNOM DANU DVOJE POGINULIH
Najcrnji dan prilikom sječe stabala zbio se u kolovozu 2010. kada su u istom danu poginula dva muškarca. prvo je u šumi kod Novske 50-godišnjak pilom sjekao stablo koje se pri padu naslonilo na drugo stablo. Muškarac ga je tada počeo sjeći od donjeg dijela, a ne od krošnje, kako je trebao. Stablo je palo na njega i ubilo ga. Istoga dana u šumi kod Slavonskog Broda poginuo je i 71-godišnjak. Popeo se na visinu od tri metra da odsiječe granu, no, zajedno s njom je u jednom trenutku pao. Do dolaska hitne pomoći, 71-godišnjak je preminuo.
Možda ste propustili...

TOMISLAV SVETINA O AFERI “DINAMO 2”

Financijske odluke donosio je Mamić

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike