Novosti
HRVATSKI PREMIJER O SUSJEDIMA:

Pitanje Mađarske je trebalo rješavati preko Europske komisije
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Puli da Hrvatska dijeli neke zabrinutosti o Mađarskoj koje su spomenute u izvješću o stanju u toj zemlji usvojenom dan prije u Strasbourgu, ali smatra da se to pitanje trebalo rješavati preko Europske komisije, a ne Europskog parlamenta, što je i razlog zbog kojeg su eurozastupnici HDZ-a glasovali protiv.
Zastupnici Europskog parlamenta usvojili su u srijedu izvješće Judith Sargenti iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Europsko vijeće da "u skladu s člankom 7. stavkom 1. Ugovora o Europskoj uniji utvrdi da postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrijednosti na kojima se temelji Europska unija.
"To nije pravi put", kazao je Plenković. "Ako postoji ozbiljan problem, a mi u određenoj mjeri razumijemo i dijelimo neke zabrinutosti koje su spomenute, pravi put trebao bi ići preko Komisije, a ne preko Parlamenta i zato smo i glasali ovako kako jesmo." Dodao je kako se sličan slučaj s Poljskom rješava preko Europske komisije. Drugi razlog HDZ-ova protivljenja, kazao je Plenković, jest "niz otvorenih pitanja koje imamo s Mađarskom i koja želimo rješavati", kazao je.
HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica u srijedu je rekla da je glasovanje o izvješće o Mađarskoj "vrlo delikatno pitanje za Hrvatsku jer je Mađarska naš susjed." "Želimo prije svega dobrosusjedske odnose. I o tome smo vodili računa", kazala je.
U usvojenom izvješću spominje se i stanje pravosuđa u Mađarskoj koje godinama ne izručuje Hrvatskoj Zsolta Hernadija, optuženog da je bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu dao 10 milijuna eura mita kako bi Molu prepustio upravljačka prava u Ini.
"Mi imamo svoje puteve kako da od Mađarske tražimo da poštuje ono što bi trebalo biti jasno u međunarodno-pravnoj suradnji koja postoji između naših pravosudnih tijela i na tome ćemo inzistirati", rekao je premijer Plenković u Puli.
U četvrtak je Poljska, najveća bivša komunistička zemlja u Europskoj uniji, priopćila da će se usprotiviti bilo kakvim sankcijama EU-a protiv Mađarske, optužene za kršenje temeljnih europskih vrijednosti. "Svaka zemlja ima svoje suvereno pravo provoditi unutarnje reforme koje smatra potrebnima", priopćilo je poljsko ministarstvo vanjskih poslova kasno u srijedu. "Akcije protiv zemalja članica služe samo produbljivanju podjela unutar EU-a, povećavajući nepovjerenje građana u europske institucije".
Europski parlament glasovao je za sankcioniranje Mađarske zbog zanemarivanja standarda demokracije, građanskih prava i korupcije, u pokušaju pokretanja postupka kažnjavanja predviđenog člankom 7. Ugovora o EU-u. U ekstremnom slučaju, taj članak predviđa ukidanje glasačkih prava zemlji koja krši europske vrijednosti. Otkako je došao na vlast 2010., mađarski premijer Viktor Orban koristi svoju parlamentarnu većinu za provođenje pritiska na sudove, medije i nevladine udruge. H
ČEŠKA UZ ORBANA
Češka vlada podržava mađarskog premijera Viktora Orbana nakon što je Europski parlament glasao da se pokrene kazneni postupak protiv Mađarske zbog nepoštovanja europskih pravila, rekao je u četvrtak češki premijer Andrej Babiš. To je bilo prvi put da je Europski parlament zatražio da se pokrene kazneni postupak protiv neke države članice predviđen člankom 7. Ugovora o EU-u, iako ta inicijativa ima slabe izglede da doista i dovede do najstrože kazne odnosno oduzimanja prava glasa Mađarskoj. “Ova budalaština samo unosi negativne osjećaje u Europsku uniju”, rekao je Babiš.