Novosti
KUŠČEVIĆ ZA DEPOLITIZACIJU JAVNE UPRAVE

Ukidanje dužnosti pomoćnika ministra
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je u četvrtak ukidanje dužnosti pomoćnika ministara te se zauzeo za depolitizaciju javne uprave, kako bi postala učinkovitija i na usluzi građanima. "Do kraja godine donijet ćemo zakon prema kojem će prestati postojati dužnost pomoćnika ministra, a na čelu uprava bit će ravnatelji kao službenici, a ne kao dužnosnici", rekao je Kuščević sudjelujući u radu 12. Hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana. To znači da će jedno ministarstvo imati samo jednog političara - to će biti ministar, a službenici će imati kontinuitet i biti neovisni o politici, kaže Kuščević, dodajući kako će to biti doprinos depolitizaciji javne uprave.
"Što se tiče obrazovanja, imamo program kojem je cilj propisati koje kompetencije, radna iskustva i znanja mora imati službenik, a u tom je programu i dio koji se odnosi na edukaciju", kazao je. Cilj je stvoriti učinkovitu javnu upravu, pa Ministarstvo provodi 15 projekta vrijednih više od 800 milijuna kuna kojima se želi podići kvalitetu digitalizacijom i decentralizacijom procesa. "Imamo veliki broj službenika, što državnih što javnih, više od 250.000 tisuća, a to je golem potencijal koji trebamo i možemo ‘upregnuti‘ u razvoj Hrvatske", poručio je Kuščević. Uspostavom moderne uprave također će se nastojati iskorijeniti korupciju i potaknuti razvoj demokratske političke kulture, rekao je Kuščević i zajamčio da će se od iduće godine državni ispiti moći polagati diljem Hrvatske, a ne samo u Zagrebu.
Francuska veleposlanica Corinne Meunier ocijenila je kako je tradicionalno održavanje hrvatsko-francuskih upravnopravnih dana dokaz institucionalne suradnje dviju zemalja. "Ti susreti pridonose modernizaciji hrvatske javne uprave i sudstva u smislu europskih standarda", kazala je Meunier. Najavila je da će francusko veleposlanstvo podupirati predsjedanje Hrvatske Europskom unijom 2020. jer će to predsjedanje biti u ključnom razdoblju za EU, kada će trebati upravljati procesom Brexita. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike