Osijek
IZLOŽBA U MUZEJU SLAVONIJE

Portreti poznatih Osječana kroz kameru pečuških umjetnika
Objavljeno 13. rujna, 2018.
U sklopu tjedne manifestacije "Mađarski dani" u Osijeku u zgradi Magistrata Muzeja Slavonije svečano je otvorena izložba "Lica Osijeka" na kojoj je predstavljeno pedesetak fotografija umjetnika iz Focus Grupe iz mađarskog grada Pečuha. Ideja za ovu izložbu nastala je nakon izložbe mađarskih umjetnika pod nazivom "Lica Pečuha" otvorenoj u rujnu prošle godine u zgradi Glavne straže Muzeja Slavonije. Domaćin te izložbe bio je Antonio De Blasio, generalni konzul Mađarske u Osijeku, čija je ideja i ova novootvorena izložba. Konzul je naglasio da je i ova izložba doprinos produbljivanju prijateljskih odnosa dvaju gradova susjednih država.
U nazočnosti osječkog gradonačelnika Ivana Vrkića, predsjednika Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragana Vulina i ravnatelja Muzeja Slavonije Osijek Denisa Detlinga o izložbi je govorio voditelj Focus Grupe Ferenc Kálmándy Pap zahvalivši na srdačnoj pomoći svih Osječana, posebice fotografiranih za ovu izložbu. Naglasio je i ljepotu osječkih parkova koji bi mogli biti nova inspiracija fotografa iz prijateljskog grada Pečuha. Gradonačelnik Pečuha Zsolt Pavo rekao je da lica građana najbolje orcrtavaju lice jednoga grada.
Među portretima su poznati osječki političari - Ivan Vrkić, Ivan Anušić i Biljana Borzan, djelatnici iz kulture Antoaneta Radočaj Jerković, Ivica Lučić, Miroslav Čabraja, Delimir Rešicki, Nikola Faller i Denis Detling, pa sportaši Kaja Ileš, Mirna Rajle Brođanac, Robert Seligman, gospodarstvenici Ivica Škojo i Ivan Komak. Tu je i dr. Igor Berecki, poznat iz brojnih humanitarnih akcija, nastavnica Dobrila Maričić, koja unatoč invalidnosti redovito obavlja svoj odgojno-obrazovni zadatak na radost svojih učenika, uz komarca je i portret organizatora Pannonian Chalengea Jurice Baraća. Vjerni zapisivač događanja iz Kopačkog rita Mario Romulić, bio je neizostavan dio ove izložbe. Na izložbi je i dvadesetak zanimljivih likova s osječkih ulica, koji su privukli pažnju fotoumjetkika iz Pečuha.
Na izložbi su nazočili gotovo svi portretirani Osječani, što je još više pridonijelo posebnosti ove izložbe. Generalni konzul De Blasio, koji već godinama prijateljske odnose Pečuha i Osijeka potkrepljuje nizom manifestacija, posebice kulturnih, nastavio je suradnju novom idejom. Predložio je da nakon ove dvije izložbe mađarskih umjetnika sada osječki fotografi pripreme sličnu izložbu portreta poznatih i zanimljivih stanovnika Pečuha. D.Kć.
Na izložbi su nazočili gotovo svi portretirani Osječani, što je još više pridonijelo posebnosti ove izložbe
Najčitanije iz rubrike