Regija
OBNOVA PRI KRAJU

Zapušteni perivoj dvorca Janković bit će među najljepšima u Hrvatskoj
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Od ukupno 1227 stabala u parku, očuvat će se njih 859, a posadit će se 195, kao i 664 raznolikih grmova
SUHOPOLJE - Virovitičko-podravska županija kupnjom dvorca Janković u Suhopolju, spasila je ovaj vrijedan povijesni objekt od propadanja.
Zahvaljujući viziji tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, Suhopolje će ubrzo sredstvima Europske unije i Virovitičko-podravske županije, dobiti jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji, jer prema riječima virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, obnova dvorca Janković primiče se kraju. Uređenje perivoja dvorca Janković dio je projekta Tourism 4 All koji je prijavljen u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. INTERREG V-A.
– Do kraja godine bit će gotovi radovi na dvorcu Janković u Suhopolju. U njemu će biti multimedijalni prostor, suvenirnica, smještajni kapaciteti... Želja nam je da u njemu postavimo 5D kino, a takvo što ne postoji od Zagreba do Osijeka. U tom kinu, koje ne bi bilo veliko, prikazivali bi se filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolju, Virovitičko-podravskoj županiji... Obogatila bi se turistička ponuda i posjetitelji bi se upoznali s Virovitičko-podravskom županijom i Suhopoljem. Projekt je vrijedan oko 11 milijuna kuna, partneri s mađarske strane provode aktivnosti u vrijednosti oko šest milijuna kuna, a Virovitičko-podravska županija u vrijednosti oko pet milijuna kuna. Tim projektom revitalizirat ćemo perivoj i osigurati prostor za stvaranje dodatnih sadržaja za posjetitelje. No tu se ne misli stati. U budućnosti dvorac Janković imat će bazen i wellness, a kako se u blizini nalaze nogometni tereni, možemo očekivati da će Suhopolje postati idealno mjesto za pripreme sportskih klubova. Suhopoljčani dobro znaju da je oko dvorca bila postavljena ploča na ulazu u park Suhopolje, na kojoj stoji “prolazak na vlastitu odgovornost”, no, kada se završi uređenje perivoja kod dvorca Janković u Suhopolju, bit će to stvar prošlosti. Perivoj koji se tijekom godina pretvorio u šumu koja je opasna za šetnju, kada završi projekt uređenja perivoja, bit će siguran i prekrasan - rekao je župan.
– Znate li da se od početka provođenja projekta dvorca Janković u Suhopolju, u parku, samo od sebe, zbog truleži i bolesti, srušilo 45 stabala – kazao je Luka Brnić iz Studija 3LHD iz Zagreba, koji je uz Sašu Begovića, u prostorijama Općine Suhopolje, održao prezentaciju uređenja novog perivoja na Javnoj tribini i predstavljanju projekta “Krajobrazno uređenje perivoja dvorca Janković u Suhopolju”. Tada je Suhopoljčanima i zainteresiranim stranama, predstavljen projekt uređenja perivoja te samog dvorca, čija je obnova pri kraju. Projekt perivoja u Suhopolju obuhvatit će radove na obnavljanju parka. Od ukupno 1227 stabala, očuvat će se njih 859, posadit će se novih 195. Nakon stručne analize zdravstvenog stanja, ukupno 375 starih i bolesnih bit će srušeno. Posadit će se 664 raznolikih grmova ukrasnog bilja, a cijeli park okruživat će 1367 metara živice kojom će se ograditi perivoj i zaštititi od onečišćenja s prometnica. Perivoj će imati i novi glavni ulaz, koji će biti na strani gdje se danas nalazi zgrada Općine Suhopolje, a u daljnjem planu uređenja je i obnova kapelice nedaleko od dvorca Janković.
– Uređenje šetnice s novim sadržajima, odgovarajućim klupama i rasvjetom, novim prilazom samom kompleksu dvorca i stadiona upotpunit će vizuru naselja i vjerujemo da će privući nove posjetitelje našem turističkom dragulju – dvorcu Janković te naravno, ono zbog čega se sve ovo u konačnici radi, stvoriti poneko novo radno mjesto i upotpuniti našu turističku i gastronomsku ponudu - rekao je načelnik Suhopolja Siniša Horvat.
Vladimir Grgurić
Razvoj turizma i gospodarstva
“Siguran sam da ćemo završetkom obnove dvorca i završetkom revitalizacije perivoja dobiti novi turistički sadržaj koji će pridonijeti razvoju turizma i gospodarstva te novom zapošljavanju na području općine Suhopolje, ali i same županije. U sklopu projekta bit će i niz aktivnosti, poput dvodnevnog festivala s glazbenim i kazališnim sadržajima, različitih radionica i organizacija biciklističkih utrka”, kaže župan.
Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

OBNOVA PRUGE VINKOVCI - VUKOVAR

U ponedjeljak se pušta napon u kontaktnu mrežu

Najčitanije iz rubrike