Osijek
ŽUPAN O IZBORU ČELNIKA HNK-A:

Županija neće dopustiti kašnjenje postupka izbora
Objavljeno 14. rujna, 2018.

Na županijskoj skupštini bilo je riječi i o aktualnostima glede izbora intendanta HNK-a u Osijeku, a vezano uz medijske napise kako Županija "gura", odnosno prejudicira ime novog intendanta. Izvučeno je to iz konteksta, odnosno iz izjave resorne županijske pročelnice sa sastanka s djelatnicima HNK-a, a župan Anušić drži kako je cijela priča prenapuhana. Stoga je jučer sa skupštinske govornice pružio informaciju za koju drži da ju javnost treba znati.


- Kazališno vijeće ima sedam članova, od kojih su dva predstavnici Županije, pa je jasno kako ni ja, ni Županija ne možemo imenovati intendanta. Ne bih prenapuhavao ono što je rečeno na navedenom sastanku - rekao je župan.


Natječaj za imenovanje novog intendanta HNK-a u Osijeku već je raspisan, a Kazališno će vijeće donijeti odluku na temelju traženih uvjeta i programa. Međutim, naglasio je župan Anušić, Županija neće dopustiti da se ponovi kašnjenje postupka kakvo je bilo prije četiri godine, kada je za intendanta ponovno biran Božidar Šnajder.


- I tada se vodila slična priča u medijima, a zbog nemogućnosti dogovora između Grada i Županije trpjeli su djelatnici jer im nisu na vrijeme isplaćene plaće. Šnajder tada nije na vrijeme pokrenuo proceduru (re)izbora, te mu je prestao mandat, a nije imenovan v. d. intendanta, tako da Kazalište nije imalo potpisnika računa, dakle ni za tekuće obveze poput plaćanja računa za struju, grijanje, plaće... - podsjetio je župan. Uz to, svake godine županijske službe upozoravaju na to da su izvješća HNK-a nepotpuna ili netočna, no i s takvima se redovito kasnilo.


- To su stvarni problemi na koje će Županija upozoravati i tražiti rješenje jer nam je cilj da HNK bude na ponos svih građana Osječko-baranjske županije, pa i šire - rekao je župan. Upozorio je i na to kako održavanje kazališne zgrade nije zadovoljavajuće jer je osječki HNK najveća kulturna ustanova na istoku Hrvatske.

Zaključno, Anušić ističe kako od novog intendanta očekuje kvalitetniji rad, osobito glede organizacijskih i financijskih aspekata, ali i uređenja pročelja kazališne zgrade. Naime, tek u ovom mandatu riješeni su imovinskopravni odnosi, nije bilo poznato da dio zgrade ne pripada kazalištu, što je bio uvjet da bi uopće krenuli s obnovom Thalijina hrama, koji je godinama derutan.  D. Kuštro

Od novog intendanta očekuje se kvalitetniji rad, osobito u organizacijskom i financijskom aspektu, kaže Anušić
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike