Kultura
25. MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA ZA DJECU

“Majstori” Teatra to go u Subotici
Objavljeno 14. rujna, 2018.
SUBOTICA - Teatar to go započinje novu kazališnu sezonu gostovanjem na jubilarnom 25. međunarodnom festivalu kazališta za djecu u Subotici s predstavom Majstori autora Dejana Fajfera i Gorana Smoljanovića.
Komedija za djecu, u međunarodnoj koprodukciji Hrvatskog kazališta Pečuh i osječkog Teatra to go izabrana je za natjecateljski program festivala koji će se održati u Subotici, od 16. do 22. rujna. Majstori su izabrani u konkurenciji od više od 250 prijavljenih predstava. U službenoj selekciji predstavit će se kazališta iz Poljske, Velike Britanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Turske, Brazila, Crne Gore, Mađarske, Austrije, Srbije i Hrvatske, a poseban će program biti posvećen kineskom kazalištu za djecu, uz gostovanje kineskih umjetnika i Kineskog nacionalnog kazališta za djecu iz Pekinga.
U jakoj međunarodnoj konkurenciji, Teatar to go imat će priliku osvojiti nagradu za najbolju predstavu u cjelini; nagradu za najbolju režiju; nagradu za najbolju scenografiju; nagradu za najbolju originalnu glazbu; nagrade za glumačko umijeće i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju.
Uz osječki Teatar to go, Hrvatsku će predstavljati i HNK Varaždin, s lutkarskom predstavom Jaje.
U okviru Festivala održavaju se aktivnosti iz INTERREG IPA CBC projekta THEATRO, koji, među ostalim, obuhvaća reprizu djela natjecateljskog programa Festivala u Segedinu, Mađarska. Dva će puta biti izvedena predstava Majstori.

Nakon gostovanja u Srbiji i Mađarskoj, slijede izvedbe Majstora za osječku publiku, koja je predstavu imala priliku gledati u sklopu ovogodišnjega Osječkoga ljeta kulture. U novoj sezoni Teatar to go očekuju nove suradnje, premijera monodrame za djecu, reprizne izvedbe postojećih predstava i radionice za djecu i za odrasle.
Narcisa Vekić
majstori slapstick komedije
Predstava je autorski rad Dejana Fajfera i Gorana Smoljanovića, koji i glume. S obzirom na edukacijski dio o prometnim pravilima, uspostavljena je suradnja s PU osječkom-baranjskom. Majstori su nastali prema uzoru na majstore slapstick komedije Charlija Chaplina i Bustera Keatona. Majstori imaju zadatak postaviti semafor ispred škole. Pritom upadaju u naizgled bezizlazne situacije i nevolje. Svjesni važnosti dobro obavljenog posla, metodom pokušaja i pogrješaka potiču publiku na sudjelovanje.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente