Novosti
HRANIĆ I HERUVIM

Promicanje suradnje i zajedništva
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Na poziv đakovačko-osječkog nadbiskupa, mons. Đure Hranića, episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim Đermanović posjetio je u ponedjeljak Đakovačko-osječku nadbiskupiju, objavio je Nadbiskupijski tiskovni ured. Bio je to nadbiskupov i episkopov prvi zajednički susret poslije hijerotonisanja episkopa Heruvima u Dalju 10. lipnja ove godine. Susret je započeo u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku i posjetom osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, a nastavio se u Đakovu obilaskom prvostolnice svetog Petra i razgovorom u Nadbiskupskom domu na kojemu su sudjelovali i nadbiskup u miru Marin Srakić.
Nadbiskup i episkop izrazili su svoju spremnost i želju za promicanjem uzajamne suradnje i zajedništva, ponajprije "zato jer su Kristovi učenici i pastiri sestrinskih crkava, koji djeluju na istom području." Istaknuli su da svojim redovitim pastirskim djelovanjem žele snažiti pomirenje i praštanje te povjerenje i suradnju između hrvatskog i srpskog naroda. Složili su se u stavu da ratom poljuljani međunacionalni odnosi ne trebaju utjecati na njihove međusobne odnose niti na ekumenske odnose između dviju crkava i svećenika, nego da su oni pozvani biti pozitivan izazov i primjer i nositeljima političke vlasti u rješavanju međudržavnih i međunacionalnih odnosa te vjernicima u njihovu suživotu. Sa svoje su strane, kako se navodi u priopćenju, spremni poduprijeti nastojanja oko osvjetljavanja istine o nestalima tijekom rata na obje strane i pronalaska njihovih zemnih ostataka, svjesni da je to prvenstveno humanitarno, a ne političko pitanje.
Kroz razgovor je očitovana i svijest da su, međusobnim povjerenjem i dijalogom, pozvani istodobno snažiti i suradnju između dviju Crkava na regionalnom području Slavonije i Srijema, a onda i bar indirektno između Hrvatske biskupske konferencije i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne Crkve. Biskupi su izrazili nadu da će ovaj prvi susret biti tek početak izgradnje daljnjeg bratskog i prijateljskog odnosa te uzajamne podrške i suradnje u duhu kršćanskog zajedništva i ljubavi. M.Alduk