Novosti
KLEINE ZEITUNG PRIZNAO POGREŠKU

Grabar-Kitarović: Islamska zajednica u cijelosti je uključena u društvo
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović priopćio je u srijedu da je neugodno iznenađen ocjenom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović iz intervjua za Kleine Zeitung da muslimani u Hrvatskoj žive u strahu i da je migrante teško uklopiti u islamsku zajednicu. Izrazio je nadu da je, s obzirom na vrlo dobru suradnju s hrvatskim vlastima, izjava predsjednice krivo prenesena. Predsjednica Grabar-Kitarović brzo je odgovorila, istaknuvši da ni u kojem trenu nije iznijela tezu da su "hrvatski muslimani u strahu za vlastitu uklopljenost u društvu", te da je prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao ključni dio njezine rečenice. Da je došlo do pogreške potvrdili su za N1 i iz Kleine Zeitunga.
"Stav predsjednice o Islamskoj zajednici u RH dobro je poznat i višekratno ponovljen - Islamska zajednica u cijelosti je uključena u društvo. Upravo predsjednica često navodi kako je hrvatsko iskustvo istinskog zajedničkog života pripadnika svih vjeroispovijesti primjer kako je moguće uspostaviti istinski međuvjerski dijalog, pri čemu često ističe važnu ulogu Islamske zajednice u Hrvatskoj i svakog pojedinca osobno, kao i doprinos sugrađana islamske vjere u Domovinskom ratu. Stav predsjednice Republike u cijelosti je sukladan s priopćenjem muftije dr. Aziza ef. Hasanovića", navodi Ured predsjednice. Ističe i da s predsjednikom Mešihata Islamske zajednice u RH održava redoviti dijalog s obzirom na njegov ugled u Hrvatskoj i međunarodno prepoznatu ulogu u poticanju međuvjerskog dijaloga. "Nažalost, prilikom novinarskog kraćenja odgovora izostao je ključni dio rečenice gdje se predsjednica referira na apele iz Velike Kladuše, koji izražavaju bojazan o ugrozi stabilnosti tamošnje zajednice", stoji u priopćenju.
Aziz ef. Hasanović ustvrdio je i kako u Hrvatskoj nisu zamijećeni migranti koji bi ovamo došli "iz nekih drugih pobuda", koje nisu egzistencijalne. "Situacija u Europi se usložnjava i svaka izjava koja će doprinijeti isključivosti danas je, nažalost, dobrodošla jer potpaljuje strasti kakvih u Europi nije nedostajalo, a koje su za neke u povijesti bile pogubne", ocijenio je. H/D.Pav.
Aziz ef. Hasanović

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

Situacija u Europi se usložnjava i svaka izjava koja će doprinijeti isključivosti danas je, nažalost, dobrodošla jer potpaljuje strasti kakvih u Europi nije nedostajalo, a koje su za neke u povijesti bile pogubne.
Možda ste propustili...

POTVRĐENE PRETPOSTAVKE O DATUMU IZBORA

Predsjednički izbori bit će 22. prosinca i 5. siječnja

MEĐU ZEMLJAMA EU-A S NAJVEĆIM PORASTOM

Industrija u rujnu rasla u Hrvatskoj

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MOGLO BI SE DOĆI DO ISTINE O SUDBINI VEĆEG BROJA NESTALIH?

U Negoslavcima pronađeni posmrtni ostaci i treće osobe iz Domovinskog rata

2

SPAŠAVANJE GOTOVO IZGUBLJENE VRSTE

U slavonska lovišta vratiti "kraljicu polja"

3

U PROSINCU 2018. POTROŠENO 13,5 MILIJARDI

Na Crni petak potrošnja je veća nego na Badnjak