Regija
SUFINANCIRANJE ENERGETSKE OBNOVE ZGRADE GRADSKE UPRAVE

Našice dobile 3,6 milijuna kuna
Objavljeno 12. rujna, 2018.
NAŠICE - Zgradu Grada Našica uskoro očekuje energetska obnova. Gradonačelnik Josip Miletić i pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić potpisali su ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade gradske uprave, koja će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dodijeljena nepovratna sredstva EU-a iznose 3.669.729 kuna.
Energetska obnova obuhvaća građevinske radove na obnovi ovojnice, zamjenu vanjske stolarije, obnovu fasade, zamjenu krova u cijelosti, sa svim krovnim slojevima, toplinskih i drugih izolacija. Projekt uključuje i strojarske radove na rekonstrukciji grijanja i hlađenja cijele zgrade s uvođenjem učinkovitog sustava pripreme tople vode temeljenog na obnovljivim izvorima energije te elektroinstalacijske radove na uvođenju učinkovite rasvjete i kontrole upravljanja sustavima grijanja i rasvjete. Projekt obuhvaća i obnovu ovojnice dijela zgrade u kojem se nalazi Policijska postaja Našice.
- Cjelokupnom energetskom obnovom zgrade gradske uprave osigurat će se ušteda toplinske energije od 66 posto, zatim ušteda u području primarne godišnje energije od 57 posto, kao i smanjenje emisije ugljičnog dioksida od 59 posto – rekao je gradonačelnik Josip Miletić.
Dodao je da će povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, uključujući rekonstrukciju krovišta, zamjenu dotrajale vanjske stolarije te zamjenu i unaprjeđivanje sustava grijanja i hlađenja te ugradnju energetski učinkovite rasvjete, eliminirati temperaturne oscilacije te omogućiti bolje i kvalitetnije gospodarenje energijom. Zgrada gradske uprave sada je klasificirana u energetski razred F i E, a nakon obnove s predloženim mjerama bila bi u energetskom razredu B.
Pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić čestitao je gradskoj administraciji na pravodobnoj prijavi projekta na poziv i istaknuo kako je energetska obnova javnih zgrada na našičkom području u punom zamahu.
- Obnavlja se zgrada Dječjeg vrtića Zvončić, dogovorena je i energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice u vrijednosti od 12 milijuna kuna te nekoliko škola. Partnerskim odnosom Grada Našica, Osječko-baranjske županije te Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja možemo biti iznimno zadovoljni i ponosni – rekao je pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić.
Za mjesec dana očekuje se priprema dokumentacije za javnu nabavu koja bi se trebala provesti do kraja godine. Radovi bi počeli u proljeće, a završetak energetske obnove zgrade gradske uprave očekuje se do kraja iduće godine. S.FRIDL
Energetska obnova stoji 6 milijuna kuna
Ugovorom se Gradu Našicama omogućuje da projekt energetske obnove zgrade gradske uprave prijavi i za sufinanciranje u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a, a zatražene su 1.661.453 kune. Inače, energetska obnova zgrade vrijedna je 6.043.234 kune te će Grad Našice dodatan novac osigurati iz drugih izvora apliciranjem na natječaje.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike