Osijek
JEZIV PRIZOR NA OBALI DRAVE

Štene se utopilo u vreći, građani užasnuti okrutnošću
Objavljeno 13. rujna, 2018.
U vreći je bio i kamen, a psić se pokušao izbaviti grizući vreću

Uginulo tijelo nedužnog psića doplutalo je do obale Drave na Pampasu i otkrilo koliko čovjek može biti okrutan. Netko očito obijestan ubacio je štene u plastičnu vreću u koju je prethodno stavio kamen kako bi vreću sa živim štenetom povukao na dno rijeke, zavezao ju i zavitlao u vodu.


Psić se pokušao sam izvući iz smrtne situacije, pa je zavezanu vreću progrizao, ali u rijeci mu, jadničku, nije bilo spasa. Ovaj je beskrupulozan postupak prema nedužnoj životinji sablaznio jučer cijeli grad, a društvene su se mreže užarile od komentara tog užasnog neljudskog čina.
Ako "davitelj" jadno štene nije želio zadržati, mogao ga je odnijeti do udruge Pobjede, koja bi ga prigrlila jednako kao što se svih ovih godina skrbi o ostalim "neželjenim" psima. Ta je udruga kao i svi ostali građani osudila takav postupak javno se očitujući i apelirajući da se svako maltretiranje životinja prijavi, čemu se i mi pridružujemo jer se jedino rigoroznom primjenom novčanih kazni u stvarnosti može ovakve incidente smanjiti na "nulu". Kada bi se onome tko se iživljava naplatila kazna i kada bi ga se poslalo, kako se to navodi u zakonskim odredbama, na godinu dana u zatvor, zlostavljaču takvo što više ne bi palo na pamet.
- U utorak, 10. rujna, sugrađanka je u šetnji sa svojim psima na Pampasu, pri dolasku na plažu uz cestovni most, u plićaku ugledala bijelu vreću, poput one za žito, iz koje je virilo crno krzno. Kada su izvukli vreću na obalu, imali su što vidjeti: kroz pokidanu rupu na vreći virila je glavica. Crna, kuštrava glavica šteneta koje se pokušalo boriti za život, ali bez imalo šanse. Vrh vreće bio je dobro zavezan, a u vreći ispod psića veliki, teški kamen... Poziv policiji nije bio najugodniji jer pitanje je li pas ‘krepan‘ i čuđenje zašto se policiju uopće zove ni najmanje nije primjereno situaciji kada se nadležnima prijavljuje počinjeno kazneno djelo. Policija je ipak izišla na teren, napravila zapisnik, pozvala higijeničarsku službu veterinarske stanice, od kojih smo poslije doznali da se radi o tromjesečnom štenetu. S obzirom na to da su ljudi svakodnevno na toj plaži, jasno je da dan prije te vreće, samo dva metra od obale, nije bilo. Znači, netko je to učinio u noći s ponedjeljka na utorak i ovim putem apeliramo na naše sugrađane i sugrađanke da nam jave ako imaju bilo kakvu sumnju ili informaciju o mogućem počinitelju, jer jako želimo istjerati pravdu za ovog malenog mučenika, koji nije ništa nikome skrivio, osim što se oštenio i očito nekome bio višak, a na kastraciji kuja se škrtari i naziva ju se neprirodnom. Ovo je valjda priroda, ona istinska. Ali ljudska. Ovaj psić još je jedna u nizu žrtava u gradu u kojem vlast još uvijek nikako da obavi kontrolu mikročipova te konačno komunalnom odredbom propiše obveznu kastraciju. Dojave o napuštenim štencima su svakodnevne. Komu idu na dušu? Tko je odgovoran? - poručuju uz udruge Pobjede, koja je odmah stala u zaštitu nedužnih životinja u ovom gradu u kojem mnogi vole životinje i rado ih imaju za prijatelje.
Darko Pejić
POLICIJA: TO JE KAZNENO DJELO, TRAŽIMO KRIVCA
U PU osječko-baranjskoj navode kako su zaprimili prijavu 11. rujna u 12 sati i izišli na teren. Glasnogovornica Vesna Žnidarić Volarić potvrđuje da je, prema zapisniku, to bilo pokraj novog mosta kod Pampasa. "Slijedi daljnji rad na slučaju, provodit će se istražne radnje. Kazneno je djelo i zlostavljanje, a kamoli usmrćenje nedužne životinje", istaknula je glasnogovornica.
zakon
PREDVIĐENE SU NOVČANE PA I ZATVORSKA KAZNA
Najčitanije iz rubrike