Ekonomija
JAČANJE GLOBALNOG PROTEKCIONIZMA

Trgovinski rat još ne šteti hrvatskim izvoznicima
Objavljeno 13. rujna, 2018.

Hrvatske gospodarstvenike treba educirati kakve protekcionističke mjere mogu očekivati, jer će se sve više susretati s protekcionizmom, a Hrvatskoj kao maloj zemlji to ne odgovara, rekao je jučer predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago na forumu "Jačanje globalnog protekcionizma - Koji su učinci na hrvatsko gospodarstvo?" Bago je na skupu koji je organizirala Hrvatska međunarodna trgovačka komora (ICC) istaknuo da trenutačni "trgovinski rat", koji je započeo SAD uvođenjem carina na neke proizvode, zasad malo šteti ovdašnjim proizvođačima, ali i da ima industrija koje prolaze ispod protekcionističkih i drugih "radara" kojima države štite svoje ekonomije.
Istaknuo je primjer ICT-a gdje su hrvatske tvrtke iznimno uspješne u plasmanu proizvoda na strana tržišta.
"Pitanje je zašto nismo toliko uspješni u plasmanu nekih drugih proizvoda gdje smo također vrlo konkurentni? Odgovor je u tome da je regulativa u području ICT-a i dalje puno slabija, riječ je o tržišnoj ekonomiji oslobođenoj svakog protekcionizma", kazao je Bago.
Profesor zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Ljubo Jurčić govorio je o povijesti protekcionizma naglasivši da se on prvi put pojavio u 16. stoljeću s istim ciljem koji je opstao do danas - sprječavati uvoz i istovremeno povećavati izvoz.
SAD, naveo je, preko najnovijih protekcionističkih mjera želi zadržati status vodeće svjetske ekonomske sile, prvenstveno na štetu Kine kojoj odgovara liberalizam i koja raste po stopama od šest do sedam posto.
"Nisu to bile samo Trumpove mjere, tu je cijeli sustav u pitanju. SAD tim mjerama testira i Kanadu i Europu i još neke zemlje radi zadržavanja svoje dominacije. Amerika hoće jaku Europu, ali ne prejaku", rekao je Jurčić.
Glavna tajnica ICC-a Sunčanica Skupnjak Kapić istaknula je da je lani provedeno 467 protekcionističkih mjera, od čega je 90 američkih. Najpoznatije su američke mjere vezane uz uvoz aluminija i čelika. Po njoj, ICC će zauzeti oštar stav prema protekcionizmu.Hina

Izvan EU-a će se u budućnosti ostvarivati 90 % globalnog rasta ekonomije
Prema riječima načelnice Sektora za trgovinsku i investicijsku politiku Ministarstva vanjskih i europskih poslova Irena Alajbeg, procjenjuje se da će se 90 posto globalnog rasta ekonomije u budućnosti ostvarivati izvan Europske unije.

Neki od uzroka protekcionizma su prekapacitiranost proizvodnje čelika (Kina proizvodi gotovo polovinu ukupne svjetske proizvodnje čelika), potom nepoštene trgovinske prakse (npr. krađa intelektualnog vlasništva) te pristup tržištu. Rekla je i da vrijednost EU-ova izvoza čelika i aluminija iznosi 6,4 milijarde eura te kako će trgovinski rat na svjetsku proizvodnju utjecati s 0,7 posto, odnosno 1,3 posto na Kinu te jedan posto na američki BDP.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

2

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora