Kultura
OTVORENA 23. FILMSKA REVIJA MLADEŽI I 11. FOUR RIVER FILM FESTIVAL

Žiri pregledao više od 1000 filmova
Objavljeno 12. rujna, 2018.
KARLOVAC - Otvoreni su 23. filmska revija mladeži i 11. Four River Film Festivala, čime je označen početak filmske groznice u gradu Karlovcu. Već 12. godinu u Karlovcu te međunarodne manifestacije omogućuju mladim filmašima prostor za projekciju svojih ideja i vizija pred širom publikom. Festivalska selekcijska komisija, koju su činili Ana Đordić, Boško Picula i Stipe Radić, i ove je godine pregledala gotovo tisuću filmova, od kojih je odabrala 76 za natjecateljski program.Službeno otvorenje ovogodišnjeg žutog filmskog programa održano je na obali Korane. Nakon videopozdrava prošlogodišnjih pobjednika iz Španjolske pozornicu je okupirao tzv. veliki žiri: mlada redateljica Barbara Vekarić, koja je ove godine svojim debitantskim filmom Aleksi otvorila Pulski filmski festival, zatim američki filmski redatelj Rick Stevenson te filmski montažer Nikola Janković iz Srbije. Veliki žiri dodijelit će devet, a mali sedam nagrada, uz onu publike.
Večer je počela programom Nekad laureati Revije i Festivala, a danas..., u sklopu kojeg je predstavljen film Tomislava Stojanovića A di si ti meni. Tomo je svoje prve filmske korake napravio u Studiju kreativnih ideja Gunja te je 2008. osvojio festivalski Grand Prix, a na obali je Korane bio i u ulozi montažera višestruko nagrađivanog filma Srbenka, redatelja Nebojše Sljepčevića, koji je predstavio film prije projekcije.
Uz službeni natjecateljski program u Gradskom kazalištu Zorin dom, filmska karavana putuje po cijeloj Karlovačkoj županiji. Dokumentarac Srbenka dobitnik je Srca Sarajeva, film je proglašen dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih kritičara, članova sedam prestižnih filmskih festivala Europe, te brojnih nagrada publike. Prati pripreme i probe za predstavu Aleksandra Zec, Olivera Frljića.
Na Mrežnici je prikazan film Sakriveni Mikela Rueda. Radnja filma prati 14-godišnjeg Ibrahima koji je iz Maroka došao u Španjolsku u potrazi za boljim životom. Saznavši da će biti deportiran, odlučuje pobjeći. Upoznaje Rafa, s kojim razvija blisko prijateljstvo, koje ubrzo postaje ljubav nad kojom nemaju kontrolu. Film je to o odrastanju, rasizmu, problemima imigranata, ali i spoznaji vlastite seksualnosti i gubitku ljubavi.

U četvrtak će na rijeku Dobru doploviti domaći film, predstavnik hrvatske kinematografije na 91. nagradi Oscar, Osmi povjerenik redatelja Ivana Salaja. Film nastao prema romanu Renata Baretića odvodi nas na najudaljeniji naseljeni hrvatski otok Trećić, gdje zajednica sjajno funkcionira bez ikakvih organa vlasti. Zato se tu, po kazni, pojavljuje već osmi Vladin povjerenik sa samo jednim zadatkom: organizirati izbore i uspostaviti legalnu lokalnu vlast. N.Vek.
Ljeto u Brooklynu
Pretposljednjeg festivalskog dana na Kupi će se gledati film o prijateljstvu redatelja Ire Sachsa, Ljeto u Brooklynu. Povučeni dječak Jake sanja da postane slikar. Na djedovu pogrebu upoznaje vršnjaka Tonyja koji želi postati glumac. Umjetnički daroviti i karakterno komplementarni, zbližavaju se. Prijateljstvo je ugroženo kad Jakeov otac povisi najamninu Tonyjevoj majci...
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike