Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠTA LUTAKA

U subotu počinje 51. PIF
Objavljeno 13. rujna, 2018.
ZAGREB - Međunarodni festival kazališta lutaka, 51. PIF, ove će se godine održati od 15. do 21. rujna i prikazat će najbolja dostignuća suvremene lutkarske umjetnosti iz Europe, Sjeverne i Srednje Amerike te Azije, a otvorit će ga Fantazija Kazališta Zorin dom iz Karlovca. Cilj je prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama te ukazati na pomicanje i širenje granica lutkarstva, a u 51. izdanju, prema riječima urednice programa Livije Kroflin, donosi lutkarski inovativan i poticajan te motivski raznolik program.
Najavila je lutke u rasponu "od najdrevnije i najtradicionalnije lutkarske tehnike – marioneta na dugim koncima, koje su na našim prostorima viđene vjerojatno jednom, i to 2009. također na PIF-u, preko tradicionalnih ginjola i najrazličitijih stolnih lutaka i kazališta predmeta, uključujući papirne rupčiće, mehaničke naprave i voće, pa do konaca samih".
Zatim, tu su i lutke "koje se pokreću nevidljivom silom: harmonika, papuče i vjenčanica miču se same od sebe, čistom čarolijom, a pozornica je prepletena koncima.
PIF će biti najavljen povorkom lutaka kroz središte Zagreba, koju će predvoditi divovska maskota festivala Pifko, a u sklopu popratnih programa bit će radionice za sve uzraste, izložba dječjih radova, izložba Rumunjske priče Kazališta lutaka PUCK iz Rumunjske... U programu je 16 predstava iz gotovo jednako toliko zemalja, među kojima su rumunjsko Kazalište lutaka PUCK, poljski Lale. Teatr i japansko Kazalište lutaka PUK; iz Slovenije dolaze kazališta lutaka iz Maribora i Ljubljane, iz Švicarske Trupa Les Malles, iz Španjolske Kazalište Periferia, te David Zuazola (Čile/Španjolska).
U pratećem filmskom programu bit će prikazan film "Sana" autorice Ive Bagić te Retrospektiva lutkafilmova" Škole animiranog filma Čakovec. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike