Dome slatki dome
OTKRIJTE FÖREMAL

Kolekcija lijepih, ružnih i privlačnih predmeta
Objavljeno 13. rujna, 2018.
Riječ je o staklenkama za biljke u obliku lubanje, svijećnjacima u obliku pudlice, kao i mnogim drugim zanimljivim umjetninama

Zaboravite na skandinavski minimalizam, bar na trenutak. Ograničena kolekcija FÖREMÅL razotkriva novo lice švedskog dizajnerskog nasljeđa. Riječ je o staklenkama za biljke u obliku lubanje, svijećnjacima u obliku pudlice, kao i mnogim drugim zanimljivim umjetninama – ukupno 35 različitih predmeta koji čine ovu kolekciju u isto vrijeme su i lijepi i ružni i privlačni


Ova ograničena kolekcija, nastala je kao rezultat suradnje poznatog dizajnera keramike Per B. Sundberga i tvrtke IKEA. Donosi neočekivane buntovne predmete namijenjene kolekcionarima i ljubiteljima osebujnih umjetničkih djela.
Kolekcija se sastoji od neočekivanih otisaka na sagovima, kutijama, jastucima i pokrivačima, kao i neobičnih keramičkih vaza i svijećnjaka u obliku psa, gljive, lubanje i ribe. Kolekcija donosi brojne proizvode koji će potaknuti razgovore – upravo kako bi trebali izgledati pokloni! Nekoliko je predmeta umotano u aluminij i dolaze u već gotovim, lijepim kutijama za poklone, a svaki je inspiriran dizajnerskim nasljeđem koje odiše svježinom, modernošću i miriše na novo, u kombinaciji s visokom umjetnošću i svakodnevnim šarmom.
Sundberg, znan kao Pelle, jedan je od najprovokativnijih švedskih umjetnika, poznat po apsurdnom humoru koji unosi u svoj posao.
“Volim raditi stvari na drukčiji način i poigravati se s očekivanjima ljudi. Svaki komad FÖREMÅL kolekcije je poseban, više je od same funkcije i nadilazi razumno. Uzimajući nešto što već postoji i kombinirajući ga s nečim novim, stvorio sam novi kontekst koji postaje nešto zanimljivo”, kaže Sundberg.
Jasminka Knežević
Ukrasno se susreće s običnim
Kolekcija se nalazi upravo na granici gdje se ukrasno susreće s običnim, ružno s lijepim, gdje se folklor suočava sa stvarnošću. Kao djelo švedskog nekonformističkog umjetnika, istražuje drugu stranu švedskog dizajnerskog nasljeđa kombiniranjem suprotstavljenih stilova i ideja. Svaki komad je drukčiji, predstavlja više od funkcije i nadilazi razumno.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike