Sport
JAKOV MUSTAPIĆ

Pokazao sam da ne treba odustati
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Tko bi rekao da ću se vratiti u Osijek kao član reprezentacije, rekao je bivši broker

Nakon šest godina hrvatski su košarkaši u gradu na Dravi. U njoj ima i rođenih Osječana, Vladimir Krstić član je stručnog stožera, ali i među izabranicima Dražena Anzulovića ime je koje je dobro poznato ovdašnjim ljubiteljima i pratiteljima košarke.


Jakov Mustapić uspješno je nosio dres Vrijednosnice Osijeka u sezoni 2016./2017., kada je klub ostvario i najbolji rezultat u povijesti (sedmo mjesto). Taj 24-godišnji Zagrepčanin tada je bio i prvi klupski strijelac (17.2 poena), a dobra sezona među brokerima bila je i svojevrsna pozivnica u seniorsku reprezentaciju. Prošlog ljeta tadašnji izbornik Aleksandar Petrović vodio ga je na turnir u Kinu. Bila je to tzv. B selekcija, ali u razmaku od godinu dana, Mustapić je stigao i do one A, najbolje selekcije.
- Uspomene na boravak u Osijeku još su svježe i ugodne, jer to mi je bila jako dobra sezona. Momčad je bila dobra, kao i rezultati, ostvarili smo najbolji plasman u klupskoj povijesti, a izborili smo i doigravanje u kojemu smo tek nakon tri neizvjesne utakmice izgubili od Splita. Naravno, sve ostalo bilo je na super, stoga mi je drago da se vraćam ovdje kao dio reprezentacije, pred kojom su vrlo zahtjevne i važne utakmice. Tko bi rekao da ću ponovo biti ovdje i to u ovakvoj prigodi - pričao nam je Jakov nakon što je s reprezentativnim suigračima odradio trening u Gradskom vrtu, a s kojima će u petak navečer tražiti pobjedu i važne bodove u kvalifikacijama za Svjetski kup.
- Utakmica s Litvom je za nas od velike važnosti. Pobjeda nas drži u igri za odlazak u Kinu, a čeka nas suparnik koji je vodeći u grupi i iznimno je kvalitetan. No, ponosan sam što sam dio selekcije koja također ima neupitnu kvalitetu, ne samo igračku, stoga vjerujem da ćemo u sjajnoj atmosferi ostavriti ono što svi želimo. Čeka nas teška utakmica, ali dočekat ćemo ju spremni - najavljuje Mustapić, koji za razliku od većine suigrača nije bio u elitnim klubovima i ligama.
Ako je netko sumnjao u njegove kvalitete i razlog za izbornikovu pozivnicu, 194 visoki bek ih je sigurno razuvjerio u nedavnim prijateljskim ogledima sa Slovenijom. U prvoj utakmici, Jakov je bio i najbolji strijelac (25), iako je ta uloga predviđena za neke druge njegove suigrače, pokazao je da se na njega može itekako računati.
- Pokazalo se da nikad ne treba odustati, jer se i iz manjih sredina može probiti do najjače selekcije. Ja sam igrao za one mlađe (ima i U-18 europsko zlato), sada sam u sjajnom društvu, što i dodatno motivira. Mukotrpni rad, dobre igre i rezultati mogu te odvesti do cilja. Protiv Slovenije sam imao zapažen napadački učinak, a sve to proizašlo je iz dobre obrane, što je i moj primarni zadatak ovdje - skroman je hrvatski reprezentativac, koji je prošlu sezonu, nakon odlaska iz Vrijednosnice Osijek, odradio u Poljskoj. Za Krosno je odigrao 31 utakmicu, zabijao 12 poena u prosjeku, klub je ipak izgubio elitni status, kao i Mustapića.
- Nisam nezadovoljan s posljednjom sezonom, bilo je i nekih čudnih stavri i odluka, ali odradio sam sezonu najbolje što sam mogao. U Krosnom sigurno neću nastaviti karijeru, prva opcija je i dalje ostanak u Polsjkoj, klupsku situaciju riješit ću nakon reprezentativnih obveza.
Osim Litve u Osijeku, Hrvatsku tri dana kasnije čeka i gostovanje upravo u Poljskoj. Nakon te utakmice, Kina i Svjetski kup mogli bi biti malo bliže Mustapiću i suigračima.
- Zato nam trebaju dvije pobjede na startu drugog kruga. Stoga je utakmica u Osijeku iznimno važna, idemo korak po korak, a o Kini ćemo razmišljati kada za to dođe vrijeme - rekao je na kraju Jakov Mustapić.
Nino Benčina
Jakov Mustapić

hrvatski košarkaš

Trebaju nam dvije pobjede na startu drugog kruga. Stoga nam je utakmica u Osijeku iznimno važna
Možda ste propustili...

U-20 EUROPSKO PRVENSTVO KOŠARKAŠA

Aktualni viceprvaci prošli među osam

“MIĆO I FREZA” DRENOVCI 2019.

Loše vrijeme pokvarilo planove