Novosti
IVICA DAČIĆ, ŠEF SRPSKE DIPLOMACIJE:

Vučićev govor i Gazimestan ne mogu se usporediti
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Šef srpske diplomacije i 90-ih glasnogovornik i suradnik Slobodana Miloševića izjavio je za lokalnu beogradsku televiziju kako se ne mogu uspoređivati govori Miloševića na Gazimestanu 1989. i nedjeljni govor Aleksandra Vučića jer je bilo druge vrijeme i "drukčiji povijesni kontekst". On i dalje misli kako je Milošević bio veliki državnik i vođa, kao što misli i Vučić, i podsjeća da je "prvi upozorio na probleme Srba na Kosovu jer je prvi podržao SANU, za razliku od drugih dužnosnika koji su kritizirali SANU zbog srpskog nacionalizma". O tome se, tvrdi Dačić, nije smjelo govoriti jer potezanje te teme "bio je velikosrpski hegemonizam, nacionalizam...".
- Drukčija je bila situacija, još je bila Jugoslavija, socijalizam, hladni rat, Srbija je tek promijenila svoj Ustav, ali Milošević ni tada nije govorio kako će Srbija voditi neki rat. Spomenuo je bitke, ali ne oružane i dodao da ni one nisu isključene. Možemo li mi danas reći da su sve te bitke isključene - rekao je Dačić srpskim gledateljima dodajući kako je tada Srbija na Kosovu imala vlast, vojsku, policiju (zahvaljujući promjeni Ustava koji je ukinuo autonomiju Kosova, nap. a.), "a danas je drukčije".
- Drukčija je danas pozicija Vučića i Srbije zato što je u međuvremenu pozicija Srbije nakon bombardiranja, na Kosovu slabija. Srbija nema instrumente vlasti, koji mogu izvan sjevera Kosova neposredno intervenirati kada je ugrožena sigurnost - rezignirano će Dačić. Drži kako je srpska oporba kriva što ljudi u Srbiji još vjeruju da je "cijelo Kosovo naše" jer "to jest u književnosti, ali u obnašanju vlasti trenutno ljudima treba dati odgovor na dnevnopolitička i životna pitanja".M.F.
Možda ste propustili...