Novosti
NOVA DIGITALNA PLATFORMA

Pokretanje posla bit će brže i lakše
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Pokretanje posla u Hrvatskoj od iduće godine moglo bi biti jednostavnije, brže i lakše jer će se postaviti digitalna platforma koja će objediniti različite procese i institucije preko koji se sada osnivaju tvrtke, najavljeno je u utorak na završnoj konferenciji projekta Svjetske banke, Europske komisije i hrvatskih partnera za poboljšanje poslovne klime.
Riječ je o projektu "Postavljanje temelja za moderni sustav pokretanja poslovanja u Hrvatskoj", koji su u posljednjih godinu i pol dana zajednički provodili Svjetska banka i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, uz podršku Europske komisije i niz hrvatskih institucija u kojima se obavljaju određeni procesi za pokretanje posla i registraciju tvrtki, uključujući i Financijsku agenciju, koja je zadužena i za vođenje i održavanje tog novog digitalnog sustava. Ta će platforma uključivati i web-stranice te aplikaciju preko koje će budući poduzetnici lakše i na jednom mjestu moći naći sve potrebe informacije i korake za pokretanje posla. Ali to neće, kako je objasnila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, ukinuti dosadašnje institucije i agencije koje su se time bavile, nego olakšati procedure. Pristup platformi i aplikaciji bit će besplatan, ali će se, dodaje, i dalje morati platiti troškovi javnog bilježnika i sl.
"Projektom smo željeli potaknuti bolju poslovnu klimu u Hrvatskoj, ali i uključivanje u poduzetništvo jer je jedan od indikatora te klime i lakoća pokretanja posla, koja je sada na više institucija odnosno treba proći osam koraka. Stoga smo u projektu analizirali sve njihove baze i podatke, a Svjetska banka dala je i neke preporuke za ubrzanje tog procesa. Time se zapravo smanjuje broj procedura i proces registracije tvrtke se ubrzava i olakšava na jednom mjestu, a cijeli postupak želimo svesti na dva koraka", istaknula je Mikuš Žigman.
Vjeruje da će projekt pridonijeti lakšem umrežavanju i komunikaciji među zaduženim institucijama, da budući poduzetnici više neće morati često iste podatke dostavljati na razne adrese. U tom projektu još nije i lakša mogućnost zatvaranja posla, ali je to jedna od faza na kojoj se planira raditi ubuduće. H
Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost