Regija
STRUČNI SKUP U VUKOVARU

I danas loše gospodarimo zemljištem
Objavljeno 11. rujna, 2018.
VUKOVAR - U Hrvatskom domu Vukovar otvoren je 13. Kongres Hrvatskog tloznanstvenog društva s glavnom temom Potencijal tla i zemljišnih resursa: ključne uloge znanosti i učinkovitih politika. Prof. Marija Romić, predsjednica Hrvatskog tloznanstvenog društva, pojasnila je kako kongres održavaju svake četvrte godine, a osnovni mu je cilj popularizirati i proširiti znanstvene spoznaje u području raspolaganja i gospodarenja zemljištem, njegovom zaštitom i zaštitom tla.
- Želimo raspraviti aktualne probleme u gospodarenju zemljištem i na ovomu ćemo se skupu posebno posvetiti inovacijama i naprednim tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji. Prije deset godina smo kao struka preporučili određene korake. Napretka ima, no nismo zadovoljni dinamikom kojom se odvija rješavanje problema u gospodarenju tlom i njegovom zaštitom - rekla je Romić i dodala kako to nije problem samo Hrvatske nego Europske unije generalno. Naime, ne postoji direktiva kojom se zaštićuje tlo nego je to ostavljeno nacionalnom zakonodavstvu. Romić je istaknula kako je u Hrvatskoj taj problem na neki način raspršen među različitim institucijama, odnosno nema krovne institucije koja se bavi tim pitanjem.
- Govorit ćemo o nužnosti institucijske povezanosti, jer je to najvažnije u cijelom procesu. Kod nas institucije nisu povezane te nema koordinirane akcije koja bi rezultirala cjelovitim rješenjima. Primjena zakonodavstva nam je sporna, a sustav praćenja nije dovoljno uspostavljen, pa zaostajemo u korištenju resursa. Danas imamo više od 750 tisuća hektara neiskorištenih poljoprivrednih površina i držim kako je to najveći problem - naglasila je.
Kongres će u vukovarskom hotelu Lav trajati do 14. rujna, uz sudjelovanje 80-ak stručnjaka koji će na različite načine participirati na skupu.
Iako je bazično, nacionalno i teme su fokusirane na hrvatske resurse i gospodarenje njima, na kongresu sudjeluju i gosti iz inozemstva, pa ima i međunarodni karakter. D.K.
Najčitanije iz rubrike