Regija
25. OBLJETNICA DIPLOMATSKIH ODNOSA JAPANA I HRVATSKE

U Našicama održano japansko obredno ispijanje čaja
Objavljeno 11. rujna, 2018.
NAŠICE - U sklopu Memorijala Dore Pejačević kojim se obilježava 133. obljetnica Dorina rođendana i u čast 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Japana, u Našicama je održan prigodan dvodnevni program.
Uz nastup japanskih glazbenika, Tomohira Adachija, Takakomarie Matsuki i Yoko Hamazaki, organizirana je i prezentacija japanskog čajnog obreda. Riječ je o jednom od najpoznatijih oblika japanske kulture koji je u hotelu Park Panolija približila majstorica čaja Takakomarie Matsuki.
Čajna ceremonija jedinstven je mali obred kuhanja, posluživanja i pijenja čaja, koji u velikoj mjeri nadilazi ono što bi se u običnom životu nazivalo ‘‘konzumacijom čaja‘‘. Ceremonija čaja, kao mnogo toga u Japanu, ima strogo određena pravila. Prije čaja jede se slatkiš, a čaj se pije u tri gutljaja s tri prsta, što simbolizira ravnotežu uma, tijela i duha. Cijela ceremonija obično traje četiri sata.
- Ceremonija čaja njeguje se od 16. stoljeća u Japanu, ali nije više toliko prisutna u svakodnevnom životu i danas služi za upoznavanje gostiju s japanskom tradicijom. Najpopularniji napitak je zeleni čaj i posebno omiljena vrsta matcha koji se dobije usitnjavanjem listića koji se i melju da bi se dobio puderasti prah. Matcha se uzgaja samo u Japanu, a najfiniji čaj pije se u okolici Kyota – objašnjava Nives Mati koja je bila u ulozi prevoditeljice.
Nakon pripreme čaja od strane Takakomarie Matsuki, prisutni su mogli uživati u pijenju japanskog čaja.
Prema japanskoj tradiciji, za pripremu se koristi porculanska široka plitka zdjelica, bambusova uska duguljasta žličica i posebna bambusova metlica. Čajni prah prelije se vrućom vodom od oko 75 Celzijevih stupnjeva, što odgovara temperaturi prije ključanja. Smjesa se miješa bambusovom metlicom u jednom smjeru dok se čajni prah potpuno ne otopi i ne dobije glatka pjenasta struktura, a potom se doda ostatak vruće vode. Čajna ceremonija, koja je nekada bila rezervirana samo za bogatu aristokraciju, i danas je na razini savršenstva.
Odiše duhom davnih vremena, a njezina tajna je u religioznom stavu koji preslikava životnu filozofiju budističkih redovnika, a to je unutrašnji mir i jednostavnost.
Snježana Fridl
Nives Mati:

Ceremonija čaja došla je iz Kine i povezana je s budizmom. Primjenjivala se za pročišćenje i prosvjetljenje u budističkim hramovima te za jačanje duha i tijela dječaka koji su se odlučili za život svećenika.
Možda ste propustili...

INICIJATIVA BARANJSKE ČISTOĆE

Sve više režija koje se plaćaju bez provizija

GRAD SE ŽELI ZAŠTITITI OD VANDALIZMA

Gradski park bit će pod videonadzorom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIHOLJAČKI “BAGREM”

Pčelari: Nacionalna staklenka je preskupa

2

ZATRPANA NAJPOZNATIJA RUPA U HRVATSKOJ

Uskoro natječaj za gradnju dvorane u Babinoj Gredi

3

ZVONIMIR KATAVIĆ NASTAVLJA TRADICIJU

Nakon FER-a posvetio se vinarstvu u Zoljanu