Regija
25. OBLJETNICA DIPLOMATSKIH ODNOSA JAPANA I HRVATSKE

U Našicama održano japansko obredno ispijanje čaja
Objavljeno 11. rujna, 2018.
NAŠICE - U sklopu Memorijala Dore Pejačević kojim se obilježava 133. obljetnica Dorina rođendana i u čast 25. obljetnice diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Japana, u Našicama je održan prigodan dvodnevni program.
Uz nastup japanskih glazbenika, Tomohira Adachija, Takakomarie Matsuki i Yoko Hamazaki, organizirana je i prezentacija japanskog čajnog obreda. Riječ je o jednom od najpoznatijih oblika japanske kulture koji je u hotelu Park Panolija približila majstorica čaja Takakomarie Matsuki.
Čajna ceremonija jedinstven je mali obred kuhanja, posluživanja i pijenja čaja, koji u velikoj mjeri nadilazi ono što bi se u običnom životu nazivalo ‘‘konzumacijom čaja‘‘. Ceremonija čaja, kao mnogo toga u Japanu, ima strogo određena pravila. Prije čaja jede se slatkiš, a čaj se pije u tri gutljaja s tri prsta, što simbolizira ravnotežu uma, tijela i duha. Cijela ceremonija obično traje četiri sata.
- Ceremonija čaja njeguje se od 16. stoljeća u Japanu, ali nije više toliko prisutna u svakodnevnom životu i danas služi za upoznavanje gostiju s japanskom tradicijom. Najpopularniji napitak je zeleni čaj i posebno omiljena vrsta matcha koji se dobije usitnjavanjem listića koji se i melju da bi se dobio puderasti prah. Matcha se uzgaja samo u Japanu, a najfiniji čaj pije se u okolici Kyota – objašnjava Nives Mati koja je bila u ulozi prevoditeljice.
Nakon pripreme čaja od strane Takakomarie Matsuki, prisutni su mogli uživati u pijenju japanskog čaja.
Prema japanskoj tradiciji, za pripremu se koristi porculanska široka plitka zdjelica, bambusova uska duguljasta žličica i posebna bambusova metlica. Čajni prah prelije se vrućom vodom od oko 75 Celzijevih stupnjeva, što odgovara temperaturi prije ključanja. Smjesa se miješa bambusovom metlicom u jednom smjeru dok se čajni prah potpuno ne otopi i ne dobije glatka pjenasta struktura, a potom se doda ostatak vruće vode. Čajna ceremonija, koja je nekada bila rezervirana samo za bogatu aristokraciju, i danas je na razini savršenstva.
Odiše duhom davnih vremena, a njezina tajna je u religioznom stavu koji preslikava životnu filozofiju budističkih redovnika, a to je unutrašnji mir i jednostavnost.
Snježana Fridl
Nives Mati:

Ceremonija čaja došla je iz Kine i povezana je s budizmom. Primjenjivala se za pročišćenje i prosvjetljenje u budističkim hramovima te za jačanje duha i tijela dječaka koji su se odlučili za život svećenika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike