Osijek
ZAVOD ZA STANOVANJE

Godišnji pregled 1578 zgrada - svi će dobiti prijedloge investicija za 2019. godinu
Objavljeno 12. rujna, 2018.

Privodi se kraju stručni pregled 1578 višestambenih zgrada Zavoda za stanovanje na području Osijeka, sve u skladu sa zakonskom obavezom upravitelja, koja kaže da jednom godišnje moraju izraditi pregled poslova za održavanje i poboljšanje stanja, kao i predvidljivih troškova i opterećenja u sljedećoj kalendarskoj godini. U tome smislu u stambenim se zgradama revidira lanjsko stanje pročelja, krovišta i drugih zajedničkih dijelova nekretnine.


- Na taj način izrađuju se planovi i programi upravljanja za sljedeću godinu odnosno godišnji i višegodišnji planovi upravljanja zavisno od stanja i potreba same zgrade. Predstavnici suvlasnika pozivaju se da aktivno sudjeluju u prijedlozima pri izradi planova za sljedeće razdoblje. Pregled obuhvaća zgradu u cjelini, uključujući sve njezine zajedničke dijelove, a koji su propisani Uredbom o održavanju zgrada (krovovi, pročelja, dizala, centralno grijanje, sustav opskrbe vodom, odvodnja itd.). Planove i programe upravljanja dostavljamo preko predstavnika suvlasnika odnosno oglasne ploče svim suvlasnicima. Nakon usvajanja pojedinog plana i programa upravljanja izrađuje se financijski izračun eventualnog povećanja pričuve - objašnjava direktor Zavoda, Bojan Bodražić.
Dodaje kako je Zavod kao upravitelj dužan, na temelju Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, jednom godišnje suvlasnicima dostaviti financijska izvješća za prethodnu godinu.
- Mi to uredno činimo za svaku godinu te su financijska izvješća usklađena s planovima i programima upravljanja - kaže Bodražić.
Pregled svake zgrade suvlasnicima bude najavljen, a u zgradama u kojima zbog velikog obujma pregledi još uvijek nisu obavljeni, to će svakako biti učinjeno uskoro. Uz napomenu kako se pregledi obavljaju i u zgradama koje su pod prisilnom upravom Zavoda za stanovanje.
Očekuje se da će u stručne preglede najkasnije u studenome krenuti i ostali upravitelji na osječkom području te ih se upozorava kako su, prema Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, to dužni učiniti. Posebice zbog toga što su sve glasnije pritužbe na račun nekolicine onih koji, navodno, planove održavanja i poboljšica uopće ne izrađuju, pa suvlasnici ne znaju koji su im prioriteti kada je u pitanju trošenje novca iz pričuve. I.Solar
Pregledi se obavljaju i u zgradama koje su pod prinudnom upravom Zavoda za stanovanje
Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike