Osijek
POZIV CENTRA ZA MIR

Predložite svog kandidata za mirovnu nagradu
Objavljeno 12. rujna, 2018.

Centar za mir – Osijek objavio je javni poziv za nominacije za mirovnu nagradu: Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" za 2018. godinu.


Javni poziv, uvjeti natječaja i obrasci objavljeni su na mrežnoj stranici Nagrade: krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr/nagrada/i krunoslav-sukic.centar-za-mir.hr/prijava/. Nominacije se zaprimaju od 5. rujna do 5. studenoga 2018. Nagrada i priznanja "Krunoslav Sukić" namijenjeni su pojedincima, organizacijama i institucijama za osobit doprinos u zaštiti i promociji ljudskih prava i sloboda čovjeka te dosljedno promicanje kulture mira i nenasilja. Važno je napomenuti da nominirani ne moraju biti građani Republike Hrvatske.
Nagrade su svrstane u sljedeće kategorije: Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava "Krunoslav Sukić" (nagradu čine plaketa-zahvalnica i novčani iznos u visini od 5000 kuna), zatim priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” (priznanje čini plaketa-zahvalnica), priznanje "Krunoslav Sukić" Knjiga godine (priznanje čini plaketa-zahvalnica), te priznanje "Krunoslav Sukić" Mirotvorna škola, namijenjeno osnovnim i srednjim školama.
- Ove godine obilježavamo desetu obljetnicu Nagrade "Krunoslav Sukić". Proteklih godina postala je prepoznatljivo mjesto okupljanja, proslave i ohrabrenja. Za obljetnicu pripremamo program "Deset godina uz mirotvorce", na životnim primjerima laureata želimo pokazati kako mir nije samo odsutnost rata nego i trajno unaprjeđivanje odnosa na svim razinama - osobnoj, društvenoj, političkoj i kulturnoj! Da ne budu prepreka, nego, dapače, poticaj i potencijal razvoja kroz suradnju i Natječaj za nagradu "Krunoslav Sukić" 2018. solidarnost - ističu organizatori.
- Inače, posebno priznanje "Krunoslav Sukić" pod nazivom Mirotvorna škola namijenjeno je osnovnim i srednjim školama koje promiču odgoj za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba i aktivno građanstvo te solidarno sudjeluju u unaprjeđivanju života svoje školske i lokalne zajednice. Priznanje Mirotvorna škola sastoji se od plakete-zahvalnice te sedmodnevnog edukativno-studijskog posjeta skupine učenika/ca i nastavnica nagrađene škole Osijeku, Vukovaru i Zlatnoj Gredi - napominje se u obrazloženju tog priznanja. I. Alilović
NOVČANA NAGRADA, PLAKETE, ZAHVALNICE
Nagrada za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” namijenjena je pojedincima za njihovo djelovanje u Republici Hrvatskoj. Nominirani ne moraju biti građani RH. Nagradu čine plaketa-zahvalnica te novčani iznos od 5000 kuna. Priznanje za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava “Krunoslav Sukić” namijenjeno je pojedincima, organizacijama, društvima, građanskim i drugim inicijativama za pružanje otpora nasilju te njihovu zalaganju za primjenu nenasilnih metoda u rješavanju sukoba, zaštiti i promicanju ljudskih prava i mirotvorstva: u lokalnoj zajednici; preko društveno angažirane umjetnosti; poticanjem društvenog, ekumenskog i međureligijskog dijaloga; nenasilnim akcijama i drugim načinima nenasilnog društvenog djelovanja u Republici Hrvatskoj. Priznanje “Krunoslav Sukić” Knjiga godine dobivaju autori knjige objavljene u HR koja pridonosi stvaranju ozračja boljeg razumijevanja mirotvorstva, nenasilnog djelovanja, ljudskih prava i civilnoga društva.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVRATAK TRADICIJE U NEDJELJU

Na osječkoj Autopiji opet je kao nekada

2

KOPAČKI RIT, PRAVO MJESTO ZA OPORAVAK OD IZOLACIJE

Povratak prirodi čamcem kroz zelenu oazu nadomak gradu

3

UKIDANJE SUBVENCIJA ZRAČNOJ LUCI:

Grad Osijek: Nemamo osnove za subvencioniranje