Osijek
NOVI INTERDISCIPLINARNI KOLEGIJ

Studenti će moći proučavati pravo tržišnog natjecanja EU-a
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Osječki studenti prava i ekonomije moći će u akademskoj godini 2018./2019. na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera pohađati nastavu iz novog kolegija koji nosi naziv Pravo tržišnog natjecanja Europske unije. O tome smo razgovarali s izv. prof. dr. sc. Dubravkom Akšamović, predsjednicom Katedre trgovačkog prava na osječkom Pravnom fakultetu.
Ovaj je kolegij dio interdisciplinarnog projekta Pravnog i Ekonomskog fakulteta koji će biti financiran novcem Europske unije u sklopu Programa Jean Monnet i trajat će tri godine. Voditeljica je projekta profesorica Akšamović, a zajedno s njom sudjeluju brojni stručnjaci iz prava tržišnog natjecanja i europskog prava, izv. prof. dr. sc. Alekandar Erceg s osječkog Ekonomskog fakulteta, mag. iur. Lidija Šimunović i izv. prof. dr. sc. Tunjica Petrašević s osječkog Pravnog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Mladen Cerovac, ravnatelj Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Osim toga, u projektu još sudjeluju i Zlatan Omerspahić iz Bosne i Hercegovine, inače osječki doktorand iz trgovačkog prava i prava trgovačkih društava, te izv. prof. dr. sc. Borka Tuševska sa Sveučilišta Goce Delčev iz Štipa u Makedoniji.
- U sklopu novog predmeta Pravo tržišnog natjecanja Europske unije obrazovat ćemo studente ekonomije i prava. Tko god radi na tržištu Europske unije, a i hrvatsko je tržište dio tržišta EU-a, mora poznavati pravila tržišnog natjecanja. Upravo je pravo tržišnog natjecanja jedna od najvažnijih politika EU-a. Svako nepoštovanje ovih pravila poput sklapanja zabranjenog sporazuma ili zloporabe vladajućeg položaja na tržištu povlači za sobom visoke kazne. Poznavanje složenog sustava pravila tržišnog natjecanja EU-a nužno je za sve one koji na bilo koji način, nudeći robu ili usluge, djeluju na tržištu EU-a. Budući će ekonomisti i pravnici u svom poslovanju zacijelo biti uključeni u tržišne procese na tržištu EU-a. Stoga im se kroz ovaj projekt omogućuje da steknu vrijedna nova pravna i ekonomska znanja koja će im dobro doći u njihovim karijerama. Projekt koji kreće u listopadu okupio je vodeće hrvatske stručnjake u ovom području, a vodili smo računa i da pokrijemo države iz regije koje će postati članicama EU-a - istaknula je Akšamović.
Osim nastavnog procesa važna je novina ovog projekta što će se kroz Pravno-ekonomsku kliniku koju također vodi prof. Akšamović poduzetnicima pružati besplatne pravne i ekonomske savjete o tržištu EU-a, oblicima trgovačkih društava koja mogu osnivati, pravilima tržišnog natjecanja i dr. Naša je sugovornica dodala kako je mogućnost dobivanja ovakvih savjeta iznimno važna s obzirom na činjenicu da na hrvatskom tržištu nema pružatelja takvih usluga, pa se onaj koji želi poslovati na tržištu EU-a mora sam snalaziti uz velike rizike da učiniti krivi korak. Još jedna važna sastavnica ovog projekta su radionice koje će se održavati za odvjetnike, poduzetnike i sve koji budu bili zainteresirani o temi prava tržišnog natjecanja u Europskoj uniji. Obavijesti se mogu dobiti na Ekonomskom i Pravnom fakultetu, internetskoj stranici Pravno-ekonomske klinike (www.klinika.efos.hr) i telefon 099 87 25 207. D.Celing
3

godine trajat će interdisciplinarni projekt Pravnog i Ekonomskog fakulteta
Najčitanije iz rubrike