Ekonomija
STRANA ULAGANJA

Razvoj industrije preduvjet je hrvatskog gospodarskog rasta, ali i ključ povećanja zapošljavanja
Objavljeno 12. rujna, 2018.
Gotovo je s fokusiranjem na postojeće proizvode. Treba kreirati i poslove s većom dodanom vrijednošću, rekao je Tolušić

Hrvatska Vlada najveće prilike za gospodarstvo, a time i za strane investitore, vidi u prerađivačkoj industriji, industriji autodijelova, farmaceutici, informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i turizmu, istaknuo je, između ostalog, jučer potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na konferenciji "Industrijska proizvodnja i strana ulaganja". Konferenciju su organizirali Europska investicijska banka, predstavništvo Europske komisije u Zagrebu i Hanza Media.
Tolušić je naveo da su u fokusu Vlade reforma javne uprave, reforma pravosuđa, kvalitetnija kontrola nad poslovanjem trgovačkih društava u vlasništvu države s ciljem podizanja njihove produktivnosti, podizanje kvalitete obrazovanja i povezivanje s tržištem rada... a istaknuo je i važnost privlačenja stranih ulaganja.
"Gotovo je s fokusiranjem na postojeće proizvode i usluge za postojeće tržište. Bitan iskorak je sustizanje konkurencije, kreacija poslova s većom dodanom vrijednošću, inovacije, transfer znanja i tehnologije, mlađe gospodarstvo", rekao je Tolušić.
Pritom, kako ističe, Vlada neće samo stajati i čekati da tržišne sile vanjskog okruženja dovedu ulagače u našu zemlju. "Tržišta ne mogu djelovati u vakuumu, a strana ulaganja nisu transakcija. Ona su partnerski odnos države i ulagača", kazao je.
Voditelj zagrebačkog Ureda Europske investicijske banke (EIB) Anton Kovačev istaknuo je kako konferencija ne može odgovoriti na sva pitanja, no može staviti naglasak na industriju, čiji je razvoj potreban Hrvatskoj.
Razvoj industrije preduvjet je gospodarskog rasta i ključ budućeg zapošljavanja, rekao je Kovačev te pozvao sve da odlučno rade na poticanju razvoja industrije, posebice na poticanju stranih ulaganja, kako bi Hrvatskoj osigurali siguran i stabilan rast u sljedećim godinama.
I voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević ističe važnost razvoja industrije kako u Hrvatskoj tako i u EU-u, a ostvarenju tog cilja pomaže i Junckerov plan.
Potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Dario Scannapieco istaknuo je kako će EIB i dalje biti aktivan u poticanju gospodarskog razvoja Hrvatske. "Cilj nam je održati visoku razinu zajmova Hrvatskoj, od 500 do 600 milijuna eura", rekao je.
Prema podacima koje je iznio, ulaganja EIB grupe u Hrvatsku lani su iznosila 590 milijuna eura, čime Hrvatska zauzima treće mjesto među članicama EU-a. Ulaganja EIB-a u Hrvatsku bilježe rast iz godine u godinu pa je lani zabilježen rast od 28 posto u odnosu prema 2016. godini, naglasio je Scannapieco.
Tolušić je također naveo: "Puno toga je iza nas u posljednje dvije godine: pad javnog duga, koji je rezultirao uštedama na kamatama od 2 milijarde kuna, povećanje kreditnog rejtinga prvi put nakon 2004. godine, povećanje zaposlenosti od 5 %, porezno rasterećenje od 2,5 milijarde kuna i, što me posebno raduje, povećanje indeksa ekonomskog raspoloženja, koje je na najvišoj razini u posljednjih 11 godina."
Zdenka Rupčić/Hina

Stabilno investicijsko okruženje i izvori financiranja
Na konferenciji je bilo riječi i o Planu ulaganja za Europu te prijedlogu programa InvestEU 2021 - 27, iskustvima naših gospodarstvenika koji veći dio svoje proizvodnje plasiraju na strana tržišta, industrijskoj strategiji Vlade RH, novoj ulozi i značenju Hrvatske gospodarske komore, kao i o stvaranju stabilnog investicijskog okruženja i osiguravanju pristupačnih izvora financiranja na domaćem, europskom i svjetskom tržištu kapitala. Konferenciji je nazočilo dvjestotinjak vodećih gospodarstvenika, ekonomskih stručnjaka, akademika i Vladinih dužnosnika.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike