Sport
MEDALJA SA STRELJAČKOG SP-A STIŽE U OSIJEK

Puška Josipa Kune pogodila broncu u Južnoj Koreji
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Bizovčanin na 300 metara ležeči puca tek posljednje tri godine

Nakon što je hrvatsko streljaštvo na polovini SP-a u Južnoj Koreji uzelo četiri odličja, malo tko je očekivao da će se drugi tjedan događanja u Changwonu otvoriti s još jednim sjajnim dosegom i novim odličjem.


Za peto postolje Hrvatske zaslužan je Bizovčanin Josip Kuna, član GSD-a Osijek 1784, koji je jučer bio mirne ruke i oštog oka u disciplini 300 metara puška ležeći. Malo poslije četiri sata ujutro prema našem vremenu, stigla je na mobitel poruka klupskog tajnika Zorana Ćelića da je njihov strijelac imao rezultat vrijedan medalje i postolja. Kuna je uzeo broncu, veliku broncu, prvu svjetsku medalju za osječko streljaštvo otkako je hrvatske samostalnosti.
Prije odlaska na proglašenje, uspjeli smo se i čuti s osvajačem medalje. U glasu se osjetila velika radost, ali Kuna je ipak smireno prepričao događaje koji su mu obilježili dosadašnju karijeru.
- Nakon odrađenih eliminacija, bio sam uvjeren da ću glavni dio odraditi kvalitetnije te da mogu ostvariti veliki rezultat. Bio sam optimist. Sada to zvuči možda malo prepotentno, ali vjerovao sam da mogu ne samo konkurirati nego i osvojiti medalju. Odradio sam kvalitetnih šest serija, na kraju pogodio 390 krugova, dvojac ispred mene bio je bolji za dva kruga. Neka, česititam im, ja sam prezadovoljan s trećim mjestom - pričao je Josip Kuna, koji je dan ranije u eliminacijskoj skupini pogodio 375 krugova. U razmaku od 24 sata, stvari su se itekako promjenile, kao i vremenski uvjeti na streljani.
- Vjetar nije bio saveznik oba dana, s tim da je u nedjelju bio nešto jačeg intenziteta. No, u eliminacijama sam se prilagodio, pronašao sam način kako ga kontrolirati, to je bila dobra vježba za glavno natjecanje, kaže 46-godinji strijelac discipline s kojom se ozbiljno bavi posljednje tri godine.
- U reprezentaciji sam debitirao 2007. godine, odradio sam četiri EP-a i nekoliko svjetskih kupova. Pucao sam mali kalibar, a u dogovoru s Ćeićem i ostalima odlučili smo se 2015. okušati i u ovoj disciplini. Kupili smo rabljenu pušku, klub je tu investirao za njih velika sredstva (nova puška je više od 7000, a rabljena do 5000 eura) i evo stigli su i rezultati.
Puška je kupljena od legendarnog Rajmonda Debevca. Slovenski strijelac jučer je osvojio i naslov svjeskog prvaka, drugi je pak bio Poljak Daniel Romanczyk, koji je imao manje pogođenih "muševa". Znači da su na postolju završile dvije Debevcove puške, ali za nas je najvažnije da je jednom rukovao strijelac s Drave, koji vjeruje da će u nastavku karijere biti i još sličnih rezultata.
- Ovo sigurno podiže samopouzdanje i vjeru u vlastite mogućnosti. Svjetska medalja je i motiv za dalje, stoga ću se potruditi da bronca iz Changwona ne bude i jedina, pričao nam je Kuna iz daleke Azije, neposredno prije negoli mu je oko vrata završila svjetska bronca. Šteta što ova disciplina nije olimpijska, stoga Kunin uspjeh ne donosi i kvotu za Tokio. No, osječko streljaštvo bogatije je za jedan veliki rezultat.
Nino Benčina
Tomašević odradio treći nastup
Naravno da je rezultat Josipa Kune obilježio ponedjeljak u Changwonu. No, osim njega, na vatrenu je liniju jučer izišao i junior Denis Tomašević, član belomanastriskog Marsa, koji je u Južnoj Koreji pucao u čak tri discipline zračne puške. Jučer je odradio posljednju, trostav 50 metara, gdje je u konkurenciji 52 strijelca zauzeo 24. mjesto sa 1147 krugova. U klečećem je naciljao 386 krugova, u ležečem 381, a stojećki je pogodio 380 krugova. Ostvario je i najbolji plasman od hrvatskog terceta, Borna Petnjak bio je 34. (1142), a Luka Štrbenac završio je na 45. mjestu (1131). Naslov prvaka osvojio je Iranac Amir Mohammad Nekounam, koji je u finalu pogodio 455.5 krugova, samo pola kruga više od Mađara Zalana Peklera. Ekipni primat uzeli su mladi Kinezi (3467), ispred Rusije (3455) i Mađarske (3452). U konkurenciji 12 selekcija, Hrvatska je završila na devetom mjestu s 3420 krugova. Od osječko-baranjskih strijelaca, do kraja SP-a još će jednu disciplinu odraditi Leon Luka Ćelić na 25 metara pištolj (srijeda/četvrtak).
Možda ste propustili...

UZVRATNE UTAKMICE 1. PRETKOLA LP I EL

Osijek i Dinamo čekaju potvrde

JUNIORSKO SP ZA RUKOMETAŠE

Hrvatska na startu lako s Kosovom