Novosti
POVRATAK RETORIKE KOJA JE DEVEDESETE ZAVILA U CRNO

Vučićeva jalova provokacija koja ne može promijeniti stvarnost i činjenice
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Izjave Aleksandra Vučića opet zatiru svaki pokušaj normalizacije političkih odnosa Hrvatske i Srbije

Riječi kojima je proteklog vikenda srpski predsjednik Aleksandar Vučić na Kosovu vratio u javni prostor lik i djelo Slobodana Miloševića, karakterizirajući ga kao "velikog srpskog vođu", zazvučale su prjeteći i gotovo nestvarno.


Takvi se retorički ispadi događaju posebice u vrijeme približavanja izbora u Srbiji ili bez ikakvog povoda, sprečavajući svaki ozbiljniji pokušaj uspostave političke suradnje. Hrvatska je Vlada kao jalove provokacije ocijenila Vučićeve izjave da je Milošević bio veliki lider i da se u Kninu "vije ‘šahovnica‘ koje ondje nikada nije bilo". "Takve su izjave nažalost nova jalova i promašena provokacija koja ne može promijeniti stvarnost ni povijesne činjenice", priopćili su Banski dvori. Vlada naglašava kako je povijesna činjenica da je Hrvatska početkom 1990-ih godina bila napadnuta i bila žrtvom agresije velikosrpskog Miloševićeva režima. "Taj je režim pobjednička hrvatska vojska porazila u Domovinskom ratu i oslobodila cijeli okupirani teritorij, uključujući i grad Knin", kaže se. "Trajni simbol toga je upravo hrvatski stijeg na Kninskoj tvrđavi, koja je usto i tisućljetni simbol hrvatske državnosti", naglašava Vlada RH. Ako su osvajački ratovi koje je vodio režim Slobodana Miloševića za predsjednika današnje Srbije "najbolje namjere", onda će izgradnja porušenih mostova između Srbije i žrtava njezine agresije zahtijevati još mnogo napora i vremena, smatraju Banski dvori. "Položaj Srbije kao gubitnika odgovornog za tolike tragedije kod gotovo svih susjednih naroda zasigurno je težak. Što prije se Srbija, njezino vodstvo i njezina javnost s time suoče i usvoje europske vrijednosti, to prije će doći do istinske pomirbe i dobrosusjedskih odnosa", zaključuje se u priopćenju.

Kontinuitet

Politički analitičar Ivan Rimac smatra kako Srbija sama treba proći preispitivanje svog odnosa prema drugim narodima i državama koje su potekle iz bivše Jugoslavije. Prema njegovim riječima, to se nije dogodilo, i to neprekidno održava stanje nalik na ono kakvo je bilo 1990-ih.
- Naravno da je to Vučiću vrlo lako jer je on naslijedio tu Miloševićevu ideju, jedino što se nisu slagali u općoj ideološkoj potki te ideje. Naime, Milošević je bar bio zaogrnut plaštom socijaldemokracije iz stranke iz koje je dolazio, i to mu je vjerojatno odgovaralo jer je zbunjivalo međunarodne faktore koji su u početku mislili da je on jedini nastavljač bivše socijalističke Jugoslavije, a koja im je, u nekim svojim detaljima, odgovarala kao faktor stabilnosti na Balkanu. S druge strane, Vučić je bio u Šešeljevim radikalima, no tu je različito bilo samo pitanje te ideološke potke - program je bio isti, ekspanzionistički i negatorski prema svim drugim narodima u okruženju - kaže Rimac.
On smatra kako to stoga ostaje predmet sporenja u vođenju vanjske politike. Nasuprot tome, Rimac dodaje kako mi jesmo susjedi i trebali bi imati nekakve odnose te rješavati zajednička pitanja. No u ovakvom odnosu snaga u kojemu lider jedne zemlje ne poštuje drugu, njezinu cjelovitost i njezin narod, teško je vjerovati da se može ići drugim putem nego u eskalaciju loših odnosa.
- To nije dobro za miran razvoj situacije i možda je sada vrijeme prisjetiti se razdoblja liberalnijih lidera u Srbiji, koji su omogućili rast ekonomske razmjene i ulaganja iz jedne zemlje u drugu, a sada to ide u suprotnom smjeru. Političke poruke sada se vraćaju na najekstremnije oblike međusobnih razmjena, kakve su praktički bile 1990-ih. I on za to očito ima podršku. Nismo ni mi baš imuni na to, imamo i mi ispada koje nedovoljno sankcioniramo, ali smo bar imali izvjesnu raspravu o tome koji su bili promašaji naše politike, kao i o zločinima u vrijeme vojnih akcija. Ovo je sad Vučićev kontinuitet koji nema veze s izbornim potrebama, a kazuje da se u odnosima u političkom smislu nismo pomaknuli s mjesta - ističe Rimac.
Do krajnjih granica

Sociolog Slaven Letica ističe kako su taj tip retorike koji koristi Vučić, a koja ide do krajnjih granica provokacije, prije koristili Milošević, Radovan Karadžić, Ratko Mladić i mnogi drugi. On podsjeća kako je Srbija imala u nekoliko navrata mogućnost prihvatiti plan Z4, koji bi za Hrvatsku bio nepovoljan, a za njih povoljan.
- Međutim, oni su se kockali i sada to isto čini Vučić u odnosu prema Kosovu, BiH i pogotovo prema Hrvatskoj. Znači, ide do krajnjih granica, uz to još misleći da će i uz takvu retoriku moći ostvariti dobre odnose ne samo s Hrvatskom nego i moći pregovarati s Europskom unijom. A to nema nikakve perspektive. Nažalost, u nedjelju je on praktički vratio u politički život Slobodana Miloševića. To je ‘remiloševićevizacija‘ srbijanske politike, i s tim se nema što razgovarati. Nadam se da će on prešutno biti persona non grata u Hrvatskoj - rekao nam je Letica.

On na međusobne odnose ne gleda negativno, no ne vjeruje da će poslije ovoga i predsjednica imati prostora za bilo kakav diplomatski manevar u odnosima s Vučićem. "Dolaze izbori, i to za nju može biti ‘smrtonosna opasnost‘, metaforički kazano. Ne vjerujem da će u sljedeće dvije godine Vučić posjetiti Hrvatsku ili da će Grabar-Kitarović posjetiti Srbiju", zaključuje Letica.
Igor Bošnjak
korak unatrag
VUČIĆEV GOVOR OŽIVIO JE MILOŠEVIĆA
PREDSJEDNICA RH: TREBA GA IGNORIRATI
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ne vidi zašto bi Vučić bio relevantan za Hrvatsku. "Mi imamo svoja pitanja, bavimo se Hrvatskom i našim putem u prosperitet. Želimo dobre odnose sa Srbijom i sa srpskim narodom. Osobno želim i stabilnost i sigurnost srpske zajednice ovdje u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji. I uopće neću dopustiti da mi gospodin Vučić nameće bilo koje teme kojima ću se baviti", istaknula je predsjednica, koja je novinarima rekla i kako bi Vučića trebalo ignorirati. Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor zatražio je u ponedjeljak sastanak članica vladajuće koalicije u povodu Vučićevih izjava. Kosor očekuje da će na sastanku o tome čuti jasne stavove hrvatske Vlade, kao i koalicijskog partnera SDSS-a. H
Ivan Rimac

politički analitičar

SVE JE ISTO, JEDINO SE VIŠE NE KUNE U POBJEDU SRPSKOG NARODA

Prema riječima Ivana Rimca, danas Vučićevi govori izgledaju kao i nekad Miloševićevi, jedino što se više ne kune u pobjedu srpskog naroda, kao što je to Milošević tada činio. Dodaje kako Vučić nimalo ne smiruje susjede, nego stvara jedan prilično remetilački ton, koji je ponavljao u Hrvatskoj, tijekom posjeta Banovini, i u BiH, odakle je ispraćen čak i kamenjem, a kao što vidimo i na Kosovu. Logika je, dodaje Rimac, ista, ona je još uvijek ekspanzionistička i ne vidi ništa loše u srpskoj politici i izazivanju rata 90-ih godina. "Jedino čemu se možemo nadati je da će takav ton i retporika izazvati sasvim drukčije reakcije u međunarodnoj zajednici u odnosu prema početku 90-ih", ističe Rimac.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana