Novosti
FUNKCIONIRATI NA TRŽIŠNIM OSNOVAMA

Horvat: Došao je kraj dosadašnjem načinu poslovanja Uljanika i 3. maja
Objavljeno 10. rujna, 2018.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u ponedjeljak je izjavio kako je dosadašnjem načinu poslovanja u Uljaniku i 3. maju došao kraj i da će se morati poslovati na drukčiji način.


"Cijelo vrijeme zagovaram da je ovakvom modalitetu ugovaranja, ali i financiranja gradnje brodova i u Puli i u Rijeci došao kraj", rekao je Horvat ispred Vladina sjedišta na Markovu trgu. Na pitanje je li vjerojatnije da Europska komisija prihvati plan restrukturiranja ili je izgledniji stečaj, rekao je da Uljanik grupa ima Upravu, Nadzorni odbor i Skupštinu te da njihove odluke Vlada neće komentirati. No, dodao je, u trenutku kad "tog sinkronizma više ne bude, Vlada će morati uzeti stvar u svoje ruke i onda Vlada donosi odluke". Podsjetio je da u planu restrukturiranja koji je poslan u Bruxelles Europska komisija vidi prevelik doprinos Vlade i postavlja pitanje je li strateški parter to spreman pratiti. "EK vjeruje Vladi, ali postavlja pitanje glede kvalitete strateškog partnera", rekao je Horvat. Na pitanje postoji li opcija ulaska nekog drugog strateškog partnera u Uljanik, s obzirom na oprečne izjave koje su davali on i premijer Plenković, odgovorio je da su informacije koje on i premijer daju u javnost sinkronizirane i imaju isti cilj. "Ja sam od prvog dana govorio da nije nemoguće promijeniti strateškog partnera u trenutku kada shvatimo da on nije potencijalni pravi strateški partner ili, riječima Europske komisije, ne dokažemo da on može financijski pratiti ovakav modalitet restrukturiranja. Tada bi se tog strateškog partnera moralo zamijeniti", rekao je Horvat. Dodao je da su i on i premijer u svojim istupima govorili da se paralelno s analizom plana restrukturiranja radi na pronalasku novih strateških partnera. "I ja i premijer smo vam jasno rekli da u ovom trenutku razgovaramo s onima koji su u svjetskoj brodograđevnoj industriji relevantni faktor. To su u ovom trenutku Nijemci, Kinezi, Korejci. Da, razgovara se s njima i razgovarat ćemo tako dugo dok ne nađemo modalitet kako oba brodogradilišta - i pulsko i riječko, dovesti u situaciju da funkcioniraju na tržišnim osnovama", rekao je Horvat. Najavio je i razgovore s naručiteljima brodova iz Norveške i Kanade. "Pokušat ćemo stati na loptu i, usudio bih se reći, pokušati zaustaviti otkazivanje dijela brodova koji su u nekoj od faza gotovosti", rekao je Horvat.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Istarske županije Rajko Kutlača rekao je u ponedjeljak kako očekuje da se do četvrtka, kad se u Puli održava sjednica Vlade, deblokira račun Uljanika jer se boji da bi radnici u suprotnom mogli prosvjedovati. Račun Uljanika blokiran je 4. rujna. Kutlača traži deblokadu računa kako bi radnici dobili plaću za kolovoz. H
ŽIVI ZID PRIJAVIO JAKOVČIĆA
Živi Zid je IDS-ova europarlamentarca Ivana Jakovčića prijavio Europskom uredu za borbu protiv prijevara (OLAF). "Mi smo, nakon saznanja objavljenih u medijima prijavili zastupnika u EP-u Ivana Jakovčića da je istovremeno dok je bio zastupnik primao naknadu kao član i kao predsjednik NO-a tvrtke Afarak grupe u vlasništvu čovjeka koji se predstavljao kao jedan od strateških partnera Uljanik grupe”, rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić. Bit je prijave, kaže, u tome što Jakovčić u Europskom parlamentu nije prijavljivao naknadu, izvore i visine svojih naknada kako je to propisano Pravilnikom i Kodeksom ponašanja zastupnika, a sporna im je, dodaje, i moralna kategorija. „Očekujemo da će OLAF odraditi istragu te da će nas kontaktirati jer je to običaj, a mi ćemo izvijestiti javnost”, rekao je Lukanić. Kazne u EP-u su, kaže, čak do suspenzije s eurozastupničkog mjesta. Dodaje, međutim, kako s obzirom na to da zastupnicima uskoro prestaje mandat, ne očekuju da će proces tako brzo biti gotov.
Možda ste propustili...

REAKCIJE NA ODLUKU USTAVNOG SUDA I IZJAVE IVANA PENAVE

SDSS: Odluka Ustavnog suda je jasna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica

2

SUĐENJE U SLUČAJEVIMA “GARAŽA” I “SELOTEJP”

Svjedok nije čuo da je Glavaš zapovjedio ubojstva

3

NAJAVA IZ VLADE NA KONFERENCIJI O DEMOGRAFIJI

Do kraja srpnja nove mjere za manje oporezivanje rada