Novosti
REZULTATI OBDUKCIJE POKAZALI:

Mladi borac preminuo je zbog zastoja srca
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Bilandžić: Prema izjavama nazočnih, trenera i sudaca, nije se dogodio nikakav jači udarac suparnika koji je izazvao nesreću

Vezani članci

ŠOKANTNA SMRT MLADOG SPORTAŠA IZ SLAVONSKOG BRODA

Šesnaestogodišnjak preminuo nakon borbe u ringu u Odžaku

Šesnaestogodišnji kickboxing borac Filip Matković preminuo je nakon borbe na turniru u Odžaku od zastoja srca.


- Preliminarni obdukcijski nalaz pokazuje da je riječ o iznenadnoj srčanoj smrti. Prvi rezultati jasno govore kako nije bilo nikakvog krvarenja koje bi moglo biti posljedica udarca u borbi, a time i uzrok same smrti. Nije bilo nikakvog krvarenja ni ozljeda zadobivnih u borbi - kazala je Ivana Mahovne, dr. med. specijalist patološke anatomije, voditeljica Odjela za patologiju i citologiju Opće bolnice "Josip Benčević" Slavonski Brod. Kako dodaje liječnica, radi se o prirodnoj smrti koja se ipak češće javlja u starijoj životnoj dobi.
- Čini se da se to češće događa i mlađima, no mislim da je to zato što je više medijski popraćeno nego prije - zaključuje dr. Ivana Mahovne, dodajući da se kod šesnaestogodišnjaka ne radi o nasilnoj smrti.
Podsjetimo, ova se tragedija zbila u subotu u Bosanskoj Posavini. Šesnaestogodišnji Filip Matković iz Slavonskog Broda, član Kickboxing kluba Omega, preminuo je u subotu poslijepodne nakon natjecanja u kick-boxu na tradicionalnom borilačkom turniru Posavina Open Odžak 2018. održanom u sportskoj dvorani Srednje škole "Pero Zečević". Njegov trener Robert Katušić u velikoj nam je tuzi ispričao što se u subotu događalo.
- Prije svega želim reći da u svoje osobno ime i ime cijelog Kickboxing kluba "Omega" obitelji pokojnog Filipa izražavam najiskreniju i najdublju sućut u povodu ove tragične smrti. Članovi KBK "Omega" iz Slavonskog Broda sudjelovali su na međunarodnom kickboxing natjecanju "Posavina Open", a među natjecateljima prijavljen je bio i Filip Matković u disciplini light contact, u težinskoj kategoriji ispod 84 kilograma, u dobnoj skupini juniora. U svojoj prvoj borbi na tom turniru Filip se u drugoj rundi, a da nije bilo ikakvog jačeg kontakta ili udarca, požalio da mu je mučno. Sudac, inače dugogodišnji iskusni međunarodni kickboxing sudac iz Hrvatske, prekinuo je borbu i pozvao službenog liječnika. Tijekom same intervencije kraj borilišta Filip je počeo gubiti svijest i doktor je odlučio da ga se hitno prebaci u urgentni centar u Odžaku. U urgentnom centru liječnici su utvrdili da je stanje ozbiljno i Filip je u pratnji oca koji je bio s njima na turniru i trenera prebačen u bolnicu u Slavonskom Brodu - kaže Filipov trener Katušić. Kako dalje dodaje, nakon dva sata reanimacije liječnici su izvijestili da je Filip umro.
- Filip je na natjecanju sudjelovao sukladno svim pravilima međunarodne kickboxing federacije. Imao je valjanu liječničku potvrdu, a tijekom borbe koristio je svu propisanu zaštitnu opremu - dodao je Robert Katušić.
U ponedjeljak je u Slavonskom Brodu boravio i predsjednik Hrvatskog kickboxing saveza Osječanin Tomislav Bilandžić. Kako nam je rekao, od postojanja Saveza ovo je prvi slučaj smrti.
- Naš savez osnovan je 1992. godine i ovo je nažalost prvi tragičan slučaj, koji se očito mogao dogoditi bilo gdje. Prema svim izjavama nazočnih, od trenera i sudaca, nije se dogodio nikakav jači udarac suparnika koji je izazvao nesreću. Stvorena je psihoza o opasnosti sporta. Do kraja tjedna vodim, mogu reći, djecu na Svjetsko prvenstvo za kadete i juniore u Italiju. Među njima je i moj sin. Zar bih doista riskirao život svoje i tuđe djece? - rekao je Bilandžić.
Ovo je druga smrt sportaša iz Slavonskog Broda u kratkom razdoblju. U ožujku je nogometašu Marsonije Bruni Bobanu, bratu nogometaša Osijeka Gabrijela Bobana, pozlilo u 7. minuti susreta s požeškom Slavonijom, nakon čega se srušio. Reanimacija liječnika Marsonije, fizioterapeuta i djelatnika Hitne pomoći trajala je gotovo sat vremena. Pred šokiranim igračima obje momčadi liječnik je na kraju konstatirao smrt mladog nogometaša. I u ovom slučaju uzrok smrti je bio isti kao i kod mladog Brođanina koji se bavio kickboxingom.
Sandra Lacić/Krešimir Lacković
NEDOPUŠTENI UDARCI PUNOM SNAGOM
Nakon što su čuli za tragediju mladog Filipa, mnogi su, ne znajući o čemu se zapravo radi, odmah zazivali zabranu sporta. Međutim, light contact je disciplina u sklopu kickboxinga koja se održava na tatamiju, a ne u ringu, i zabranjeno je suparniku zadavati bilo kakve, kako to borci znaju reći, "tvrde udarce". Znači nedopušteni su udarci punom snagom. Pravoga ozbiljnog kontakta tijekom borbe gotovo da i nema, pojašnjavaju nam stručnjaci za ovaj sport.
Možda ste propustili...