Novosti
SANIRANJE PUKNUĆA ANEURIZME

Jedinstveni zahvat liječnika KBC-a Zagreb
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Liječnici KBC-a Zagreb obavili su jedinstven zahvat saniranja puknuća divovske aneurizme zdjelične arterije, nastale zbog potpunog rascjepa cijele aorte uz minimalno invazivan endovaskularni zahvat, objavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare. Zahvat je hitno izveden u petak u noćnim satima na 55-godišnjem pacijentu iz Siska, kojem je bio ugrožen život. Nakon operacije pacijent se dobro oporavlja.
"Kod tog je zahvata jedinstveno to što, iako tehnika i metoda rada jest opisana, takva skupina patoloških stanja, koja je bila kod bolesnika, nikad dosad nije publicirana u znanstvenoj literaturi", kazao je Dražen Perkov, intervencijski radiolog koji je uz medicinski tim izveo zahvat.
U složenoj i rizičnoj dvosatnoj operaciji bolesniku je sanirano puknuće uz minimalno invazivan zahvat kroz preponske arterije, bez kirurškog rezanja i otvaranja trbuha i zdjelice.
Vaskularni kirurg Damir Halužan, koji je asistirao u zahvatu, dodao je kako je zahvat bio specifičan zbog dvostrukog volumena aorte bolesnika, što je iznimno rijetka patologija.
Ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić istaknuo je da se takvi zahvati mogu raditi samo uz vrhunske doktore i tehnologiju, kao i da su izuzetno skupi te znatno nadmašuju cijenu koju za te usluge plaća Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje. No, dodao je, u interesu je pacijenta bilo napraviti takav zahvat te će se tako raditi i ubuduće. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana