Regija
IZMEĐU KOZICA I NOVE BUKOVICE

Počela proizvodnja Slatinskog bisera
Objavljeno 10. rujna, 2018.
SLATINA - U vinogradima tvrtke Stari podrum, na brežuljcima slatinskoga kraja, na lokacijama između Kozica i Nove Bukovice, u tijeku je berba grožđa.
Završena je već berba jedne od najpoznatijih svjetskih vinskih sorti - chardonnaya, trenutačno se bere pinot sivi, a za koji dan počinje i berba graševine i ostalih sorti grožđa. Vruće ljeto osiguralo je povoljne vremenske prilike, koje su pogodovale zriobi grožđa, pa je i berba uranila za petnaestak dana. Prema riječima vlasnika Starog podruma Ivana Halasa, grožđe je dobre kvalitete, slador je idealan, jedino će biti nešto niže kiseline, ali to je pojava na području cijele Virovitičko-podravske županije.
Halasov Stari podrum postao je poznat po proizvodnji pjenušca Slatinski biser, koji znači oživljavanje proizvodnje pjenušca započete u drugoj polovini 19. stoljeća i prekinute početkom 20. stoljeća. Tada se pjenušac proizvodio od grožđa sorte kadarka, a danas Stari podrum to vino proizvodi od chardonnaya. Ove godine za Slatinski biser bit će korišteno grožđe chardonnay s površine od približno jednog hektara, ali i pinot sivi i graševina, Halas kaže, od svega pomalo.
Budući da se povećava potražnja za Slatinskim biserom, Ivan Halas pretpostavlja da će u budućnosti sav urod chardonnaya, zasađenog na dva hektara, biti iskorišten za proizvodnju pjenušca Slatinski biser.
– Evo, jučer je otišla probna pošiljka, prvih 30 boca Slatinskog bisera u Beograd pa ćemo vidjeti reakcije - kaže vinar Halas, koji je sa Slatinskim biserom do sada već sudjelovao u brojnim humanitarnim akcijama i nagradnim igrama, a boca pjenušca dragocjeni je poklon u različitim prigodama.
Grad Slatina u suradnji sa Starim podrumom i gradskom Turističkom zajednicom nastoji Slatinski biser promovirati kao jedinstveni proizvod koji će pomoći da Slatina postane prepoznatljivi grad prvoga hrvatskog pjenušca. S tom nakanom već je realizirano nekoliko projekata, održana je i prva kulturno-gospodarsko-povijesna manifestacija „Pjenušac se vraća kući“, a najavljen je i niz akcija i manifestacija koje će pomoći takvoj promidžbi.P.Ž.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike