Regija
NOVI OBLICI PROMIDŽBE

Žele oživiti Gorjansku bitku i srednjovjekovni stol
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Projekt "Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine" i uprizorenje Bitke zasebne su ideje, no lijepo se uklapaju
GORJANI - Prije nepuna dva mjeseca, 25. srpnja, navršene su 632 godine od poznate Bitke kod Gorjana iz 1386., kada je nedaleko od tog mjesta, u Garovom dolu, u zasjedi dočekan i ubijen palatin Nikola Gorjanski, najslavnija ličnost poznate obitelji Gorjanski, koja tu doseljava u 13. stoljeću.
Kako ovaj povijesni događaj ne bi ostao samo prizor na platnu Otona Ivekovića iz 1906., a koje krasi đakovačku Malu vijećnicu, Grad Đakovo, sa svojim Odjelom za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, Turističkom zajednicom i Općinom Gorjani razmišlja o uprizorenju Gorjanske bitke. Osim toga, sve izglednijeg novog turističkog proizvoda s ovog područja, u pripremi je još jedan – “Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine”, koji je Turistička zajednica grada Đakova prijavila HTZ-u i dobila potporu za nj. Najbolji primjer za ovakve oblike turistiičke promidžbe i brendiranja je sjeverozapadna RH, u kojoj brojna mjesta oživljavaju srednjovjekovni život, povijesne događaje poput Seljačke bune iz 1573., a jedna od posljednjih takvih prilika bio je nedavni Renesansni festival u Koprvnici. U autentičnsot prikaza i takav oblik turistilčke promidžbe i brendiranja, uvjerili su se i sami Đakovčani u vrijeme koprivničkog Festivala. Da Đakovo i Gorjani razmišljaju o uprizorenju slavne bitke, potvrdio nam je zamjenik gradonačelnika Robert Francem.
- Obišli smo više lokacija koje bi, i uz povijesnu poveznicu, mogle poslužiti za uprizorenje Gorjanske bitke. Uz poštivanje povijesnih činjenica i poveznica, možda treba naći neki povoljan granični dio između Đakova i Gorjana, da uprizorenje bude vidljivo, pristupačno mnogima, kaže Francem.
– TZ grada Đakova u okviru je projekata koje je prijavila HTZ-u dobila potporu za projekt “Srednjovjekovni stol Đakova i Đakovštine”, u kojemu nam je partner Srednja strukovna škola Antuna Horvata, koja se dosad kreativnošću iskazala na projektima naslonjenima na povijesne ličnosti i događaje. Bila bi to replika srendjovjekovnog stola, hrane, posuđa, odjeće... Dobra je to prilika za ugostiteljske objekte, to je proizvod zbog kojega ćemo moći reći da smo drugačiji, da možemo pružiti jedinstven doživljaj, a upravo se na tome temelji brendiranje - kaže direktorica TZ grada Đakova Marija Burek. Ideja “Srednjovjekovnog stola” nije dio ideje oživljavanja Gorjanske bitke, no dodaje Burek, lijepo će se uklopiti u priču, obje mogu dati dobru sinergiju..
– Projekt “Srednjovjekovnog stola” prijavili smo neovisno o uprizorenju bitke, no odlično će se uklopiti, dodaje Burek. Francem kaže kako bi Bitka mogla biti uprizorena već nagodinu. Potvrđuje to i gorjanski načelnik Ivan Lović.
– Održan je sastanak na tu temu, još nismo definirali lokaciju, no sudionike sastanka odveo sam i kod Turske kule. Vojni je to objekt iz 1580. Da, jest od bitke mlađi 200 godina, no materijal korišten za nju je od srednjovjekovne palače pa eto traga autentičnosti i Turske kule u uprizorenju Gorjanske bitke, kaže Lović i dodaje kako se pri uprizorenju Bitke razmišlja o apliciranju na EU fondove.
Za eventualnu lokaciju uprizorenja, kao što je Garov dol, upozorava na nepristupačnost tih dijelova, a područje presijeca i autocesta. U traženju za mjesto uprizorenja bitke Đakovčani i Gorjanci obišli su i šumu Sibik, a Lović skreće pažnju na cestu koja prolazi uz nju, a koja bi, kaže, mogla poslužiti za uprizorenje zasjede u kojoj je Nikola Gorjanski izgubio život.
Zanimljivost je i da Gorjanci upravo na dan Gorjanske bitke, 25. srpnja, slave crkveni god, sv. Jakova.
Suzana Župan
Gorjanski ubijen, kraljice zarobljene
Povijest kaže da su uoči bitke iz Budima na poziv palatina N. Gorjanskog put Gorjana krenule hrvatsko-ugarska kraljica Marija - kći pok. kralja Ludovika I. Anžuvinskog, i majka joj Elizabeta, rođ. Kotromanić. U Garovom dolu u zasjedi su ih dočekali nezadovoljnici osvetnici ubijenog kralja Karla Dračkog pod vodstvom bana Ivana Horvata. U bitci je ubijen palatin Nikola i njegove pristaše, a kraljice su zarobljene.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike