Osijek
NAJVEĆI STUDENTSKI USPJEH ODJELA ZA MATEMATIKU

Srebro Ive Petovari potaknulo i otvaranje kolegija Natjecanja
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Studentica 5. godine bila je druga među 350 natjecatelja sa 70 sveučilišta iz 50 zemalja

Vrativši se sa srebrnom medaljom s velikog, 25. Međunarodnog studentskog natjecanja iz matematike u Bugarskoj, gdje je krajem srpnja predstavljala Sveučilište u Osijeku, Valpovčanka Iva Petovari (23) svoje studentske dane završila je na najbolji mogući način. Studentica pete godine nastavničkog smjera Matematike i informatike posebno je ponosnim učinila i matični Odjel za matematiku – njezin uspjeh ujedno je i najbolji rezultat s natjecanja u povijesti osječkog Odjela.


Iva se u Blagoevgradu natjecala s još 350 najboljih matematičara sa 70 sveučilišta iz više od 50 zemalja svijeta i još jednom pokazala da se veliki uspjesi mogu postići i kada se dolazi iz manjih sredina. Natjecanje se održavalo dva dana, a za rješavanje su testova sastavljenih od po pet zadataka natjecatelji imali na raspolaganju pet sati. "Pitanja su bila rangirana od lakših do težih, otprilike pola sata bilo bi dovoljno za rješavanje jednog zadatka", kaže Iva koja je matematiku zavoljela u srednjoj školi zahvaljujući profesorici Jadranki Glavaš Nikolić iz Opće gimnazije u Valpovu. "Profesorica me uvijek motivirala i omogućila mi da otkrijem koliko sam zapravo dobra u matematici", istaknula je. Srebrna Iva cijelu akademsku godinu pripremala se za natjecanje, i to u okviru organiziranih priprema koje se od 2015. godine na Odjelu za matematiku održavaju redovito. Svaki je tjedan učila rješavati zanimljive problemske zadatke iz Matematičke analize, Linearne algebre, Kombinatorike, Teorije brojeva, Geometrije i Algebre. "Pripreme su održavale asistentice i nastavnice s Odjela iz svakog područja. Dva sata u tjednu bih s njima rješavala slične zadatke s prijašnjih natjecanja", kaže Iva.
U Bugarsku je putovala pod vodstvom doc. dr. sc. Snježane Majstorović, koja je Ivina mentorica i diplomskog rada iz područja matematike Teorije grafova koji će braniti krajem rujna. O Ivi ima samo riječi hvale. "Iva je među boljim studentima na godini, ozbiljno pristupa rješavanju zadatka, a uz to je i skromna, vrijedna, marljiva, odgovorna. Posebno se zainteresirala za područje grafova, stoga ne čudi njezin odabir teme diplomskog rada. Na regionalnoj Primatijadi u Budvi u svibnju s drugim kolegicama osvojila je treće mjesto za rad koji se bavi upravo teorijom grafova", kaže mentorica. Iako Iva završava nastavnički smjer, još uvijek nije odlučila gdje bi željela raditi. Mentorica Majstorović kaže da će Iva biti jednako uspješna i u nastavi i u realnom sektoru. Naime, magistri osječkog Odjela za matematiku osim u školstvu, zapošljavaju se najčešće u IT tvrtkama, bankama i osiguravajućim društvima, a neke Odjel zadržava u svojim nastavničkim redovima. Do zaposlenja ih najčešće odvede stručna praksa koju obavljaju upravo u tim sektorima, a gotovo svi magistri zapošljavaju se i prije nego što dobiju diplomu, o čemu smo pisali još krajem veljače kada su od 48 magistara čak 43 već prije promocije bila zaposlena.
Koliko se Odjel za matematiku brine i potiče darovitost svojih studenata može se vidjeti i na primjeru novog izbornog kolegija Matematička natjecanja koji kreće ove jeseni, upravo na prijedlog Ivine mentorice, doc. dr. sc. Snježane Majstorović. Riječ je o kolegiju koji će pripremati nadarene studente za sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima iz matematike. Upisati ga mogu studenti 2. i 3. godine preddiplomskog studija, ali i drugi zainteresirani studenti koji žele otkriti svoj matematički potencijal. Novi će kolegij studente poticati i na samostalan rad, razvijanje natjecateljskog duha i širenje matematičke kulture.
"Uvijek je praksa da se nekako više vremena poklanja lošijim studentima, a oni izvrsni su u sjeni i željeli smo to promijeniti. Novoformirani je tim asistenata 2015. godine zbog toga inicirao volonterske organzirane pripreme kako bismo se, uz Zagreb, okušali u velikim natjecanjima iz matematike i računarstva, a sada će to biti još bolje organizirano kroz izborni kolegij Matematička natjecanja. Želimo više uložiti u napredne i darovite studente, u one koji žele učiti matematiku i izvan redovnog gradiva na nastavi" objašnjava doc. dr. sc. Snježana Majstorović. Kolegij donosi četiri ECTS boda, a da bi zaradili ocjenu, studenti su obvezni pohađati nastavu, biti revni u rješavanju domaćih zadataka i sudjelovanju u probnim natjecanjima. Osim utvrđivanja gradiva preddiplomskog studija, na nastavi će se obrađivati različite tehnike i ideje za rješavanje složenih matematičkih problema te će se studenti osposobiti i za analizu i rješavanja zadataka kakvi se pojavljuju na matematičkim natjecanjima.
Jasenka Pejaković
Doc. dr. sc. Snježana Majstorović, Ivina mentorica

Želimo više uložiti u napredne i darovite studente, u one koji žele učiti matematiku i izvan redovnog gradiva na nastavi. Uvijek je praksa da se nekako više vremena poklanja lošijim studentima, a oni izvrsni bili su u sjeni i željeli smo to promijeniti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike