Osijek
BAVE SE UPRAVLJANJEM ENERGIJOM

U Crasu osiguravaju veću učinkovitost sustava i manje gubitke
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Rade na izradi prototipa sušare široke primjene koja će trošiti bitno manje električne energije u odnosu na standarde

Iako latinska imenica cras znači sutra, što je sinonim za budućnost, istoimena osječka tvrtka tu budućnost donosi već danas. Tvrtka Cras, kako ju opisuje njezin vlasnik Jožef Viszmeg, bavi se - upravljanjem energijom.


Osnovne su djelatnosti tvrtke inženjering i izvođenje instalacija u industriji i zgradarstvu, s naglaskom na hotelijerstvo i poslovne objekte, te u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji kroz implementaciju sustava automatike za praćenje i regulaciju potrošnje energije. Sve ovo zaokružuju izvođenjem radova grijanja, hlađenja i ventilacije, elektroinstalacija i automatike.
- Fokusirani smo na energetsku efikasnost te za naše klijente/investitore analiziramo, predlažemo, unaprjeđujemo i implementiramo kvalitetna tehnička rješenja. Želimo tržištu ponuditi proizvode koji znatno štede energiju, pozitivno utječu na okoliš, imaju široku primjenu i tržište te u konačnici mogu pridonijeti regionalnom zapošljavanju. Svakom novom projektu pristupamo individualno i nastojimo ga učiniti energetski učinkovitijim - kaže Viszmeg.
Tvrtka je na tržištu duže od deset godina i danas ima 23 zaposlenika, no u stalnoj su potrazi za novim stručnim kadrom te kontinuirano ulažu u stručno osposobljavanje svih zaposlenika. Sada su na svojevrsnom prijelazu iz male u srednje veliku tvrtku, a to su obilježili kupnjom novog poslovnog prostora. Uselili su se, naime, u dio kompleksa bivše MK Slavonija na Vinkovačkoj. Ondje osim uredskih poslovnih prostora uređuju i prostore za proizvodnju vlastitih proizvoda.
Cjenovno pristupačni

- Uz postojeću proizvodnju elektrorazvodnih ormara i aplikacije Cras Telecontrol Sustav (CTS) uvodimo i proizvodnju elektroničkih komponenti poput osjetilnih senzora za mjerenje kvalitete zraka i plinova, npr. koncentracije ugljikova dioksida u prostorima, te senzora koji mjere jačinu Sunca itd. Sljedeći segment na kojem intenzivno radimo su sustavi daljinskog upravljanja objektima, kako poslovnim tako i privatnim. Naravno da takvi senzori i sustavi postoje na svjetskom tržištu, međutim, ideja je da ih domaćom proizvodnjom učinimo cjenovno pristupačnima domaćim investitorima - ističe Viszmeg.
Naročito uspješnu prošlu godinu Cras je zaokružio i uspješnom prijavom projekta "Ulaganje u inovativna rješenja i razvoj niskoenergetske sušare", koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je u svojoj osnovi usmjeren na pokretanje proizvodnje.
Pokretanje proizvodnje

- Tim projektom ulažemo znatna sredstva u istraživanje i razvoj. Naši inženjeri rade na izradi prototipa sušare koja će trošiti bitno manje električne energije u odnosu prema standardnima. Sušara će se koristiti u minimalno dva sektora - hotelijerstvu, primjerice u dijelu sušionice rublja, te u prehrambenoj i poljoprivrednoj proizvodnji, u sušenju voća, povrća i bilja. Partner na projektu je Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, čije se znanje i dugogodišnje iskustvo u prehrambenom sektoru koristi u razvoju ovog proizvoda, a posebice u dijelu koji se odnosi na sušenje voća i povrća. Objavit će se novi znanstveni radovi, a izravna suradnja s proizvođačima opreme na industrijskom istraživanju donijet će koristi i studentima prenoseći im praktična znanja - otkriva Viszmeg.
Cras u svome sastavu ima i istraživačko-razvojni laboratorij koji se koristiti za analizu i ispitivanje tehničkih plinova i električnih veličina.
- U konačnici zamisao je naše prostore, pa i znanje naših zaposlenika, otvoriti svima koji imaju ideju ili prototip novog proizvoda da slobodno dođu i obave testiranje te se koriste našim mjernim instrumentima - poziva Viszmeg.
Dario Kuštro
CRAS TELECONTROL SUSTAV
Cras Telecontrol Sustav (CTS) je cjelokupni paket rješenja namijenjen za nadzor i kontrolu procesa putem Cloud aplikacije Sastoji se od hardware dijela koji vrši procesna mjerenja i upravlja izvršnim elementima, te software dijela koji je "mozak sustava“ i upravlja hardware dijelom.

Primjena je iznimno široka - od monitoringa potrošnje energenata, upravljanja i nadzora tehnoloških procesa poput sušenja drveta, mesa, povrća, preko upravljanja hotelima ili privatnim kuća, te u svim aplikacijama gdje je automatskim upravljanjem i daljinskim nadzorom moguće osigurati veću učinkovitost sustava.
DOSTUPNO SVIMA
Glavni je cilj CTS-a omogućiti znatno jeftiniju alternativu postojećim sustavima, tako da automatizacija proizvodnje postane dostupna po cijenama prihvatljivim malim poduzetnicima, proizvođačima i OPG-ovima. Naravno uz minimalnu cijenu implementacije i održavanja...
Svakom novom projektu u Crasu pristupaju individualno i nastoje ga učiniti energetski učinkovitijim
zapošljavanje
U STALNOJ SU POTRAZI ZA KVALITETNIM KADROM
Možda ste propustili...

ŽUPAN ANUŠIĆ POTPISAO 14 UGOVORA S KORISNICIMA STAMBENIH KREDITA:

Projekt je iskorak i u bolju demografsku sliku županije

VREMENSKE NEPRILIKE POREMETILE PLANOVE

Večer vina i umjetnosti odgođena za 20. srpnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas