Osijek
PREDAVANJE O "LAKOJ KONJICI"

Veličanstveni uspjeh mađarskog nogometa
Objavljeno 11. rujna, 2018.

U sklopu Mađarskog tjedna u organizaciji Generanog konzulata Republike Mađarske u utorak će biti predstavljen športski uspjeh nogometne Zlatne momčadi iz 1953. koja je na Wembleyu uvjerljivo porazila Engleze sa 6:3, na što su Mađari iznimno ponosni.


U Osijeku će o ovoj važnoj obljetnici mađarskog športa govoriti predsjednik zaklade "Aranycsapat" Lajos Kű, član Zlatne momčadi, dr. Dr. Máté Fenyvesi, glazbenik Béla Tolcsvay i proslavljeni kanuist Tamás Wichmann. Događaj počinje u 16 sati u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara, a u sklopu njega će biti prikazan dokumentarac o Ferencu Puskásu, nakon koga slijedi okrugli stol.

- Bila je to doista sjajna momčad! Već na Olimpijadi u Finskoj 1952. Mađari su osvojili zlatnu medalju, što je bilo golemo iznenađenje. U finalu je "laka konjica", kako su je tada nazivali, pobijedila Jugoslaviju sa 2:0 iznenadivši tako južnog susjeda koji je prethodno u dramatičnim susretima eliminirao SSSR. Pokazat će se ubrzo da je to bila samo najava neponovljivih pothvata Mađarske na svjetskoj pozornici. Naime, u dva prijateljska ogleda s tada iznimno cijenjenom reprezentacijom Engleske Mađari su 1953. na Wembleyu deklasirali šokiranog domaćina čak sa 6:3, a godinu poslije, u Budimpešti, i sa 7:1! Po dva pogotka, u oba susreta, djelo su Ferenca Puskása, čija su brzina, elegancija driblinga i urođena učinkovitost pred suparničkim vratima odmah najavili neponovljivu svjetsku karijeru. Ipak, na Svjetskom prvenstvu 1954., iako kao favoriti, Mađari se nisu domogli zlata jer su u finalu, nakon brzometnog vodstva od 2:0, poraženi od SR Njemačke sa 3:2, pa su se morali zadovoljiti naslovom viceprvaka svijeta. Bez obzira na sve, ta se momčad pamti kao najbolji sastav te zemlje u povijesti. Najviše se istaknuo fantastični Puskás. Za Mađarsku je odigrao 85 utakmica i postigao 84 pogotka, igrajući za svoj Kispest, pa budimpeštanski Honvéd, te u Španjolskoj kratko za Espanyol i konačno slavni Real Madrid - nanizao je ukupno 533 klupska nastupa s 511 pogodaka, rekao nam je naš kolega i veliki poznavatelj nogometa Drago Kerže. D.C.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike