Osijek
SREDNJOŠKOLCI IZ TVRĐE PITAJU GRADSKOG PRIJEVOZNIKA:

Autobus nam bježi ispred nosa, zar ne možete pomaknuti polazak za nekoliko minuta?
Objavljeno 11. rujna, 2018.

Nakon sedam ili osam školskih sati u srednjoj školi, gotovo svaki učenik, gladan i umoran, jedva čeka doći kući, posebice ako im nastava završava tek u 19 sati. Međutim, oni koji odlaze kući autobusom na liniji za Jug 2, a takvih je uistinu mnogo, kući će stići gotovo sat vremena kasnije. Naime, zbog neprilagođenog voznog reda, autobus koji bi ih trebao odvesti kući svaki im dan pobjegne ispred nosa. A potrebno je, smatraju učenici, samo malo dobre volje, samo nekoliko minuta pomaka.


- Autobus kreće s Gajevog trga u 18.57 pa sve i da trčimo iz Ekonomske, II. i III. gimnazije ne možemo stići na vrijeme na stanicu na Vukovarskoj, kod crvenog fiće. Zbog toga svaki dan moramo čekati sljedeći autobus koji kreće s Gajevog trga u 19.23 sata, a na stanicu kod crvenog fiće dođe u 19.28. tako da mi koji živimo na posljednoj stanici dođemo kući gotovo u 20 sati. Budemo i gladni i žedni i umorni, roditelje ne vidimo cijeli dan, a mnogi od nas još navečer imaju trening, probu, glazbenu školu... Da samo malo pomaknu polazak autobusa, uspjeli bismo doći kući znatno ranije. A ako netko misli da izvolijevamo, neka nakon sedam sati nastave dođe s nama stajati pola sata na stanici, posebice kad je ružno vrijeme. Ako se mijenja cijeli školski sutav i uvodi Škola za život, onda bi valjda i gradski prijevoznik mogao izići u susret srednjoškolcima. Prema mojim zapažanjima, učenici i umirovljenici najvjerniji su im putnici – požalila nam se učenica III. gimnazije, govoreći, kako nam je rekla, u svoje i u ime svojih prijatelja.
Međutim, čini se da im GPP ne može udovoljiti i da će zadana autobusna linija voziti prema istom voznom redu i nadalje. Sanja Mršo, voditeljica marketinga u GPP-u, pojašnjava da je pomjeranje satnice nemoguće.
- Pomjerimo li satnicu, onda smo negdje poremetili liniju gdje netko od putnika presjeda. Svako pomjeranje stanice uvjetuje i pomjeranje drugih linija. Rješenje bi bilo ubacivanje novog autobusa, no to tek nismo u mogućnosti učiniti – tvrdi Mršo, savjetujući učenicima da se, inzistiraju li na pomjeranju voznoga reda, pismeno obrate u GPP.
Na pitanje bi li pomjeranje spomenute linije uvjetovalo nemogućnost presjedanja putnika na neku drugu liniju u gradu, nije nam dan konkretan odgovor. Učenicima stoga ne preostaje ništa drugo negoli napisati službeni zahtjev GPP-u. Bit će im to, usudili bismo se reći, dobra praktična lekcija iz građanskog odgoja. M. Mihelić
Autobus s Gajevog trga kreće u 18.57, a nastava završava u 19 sati. Čak i kad potrčimo iz Tvrđe, ne stignemo!
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike