Osijek
MUSLIMANI PROSLAVLJAJU NOVU GODINU

Prošlo je 1440 godina od povijesne Muhamedove selidbe
Objavljeno 10. rujna, 2018.

Sinoć je zalaskom sunca (akšam) u skladu s učenjem islama nastupila nova 1440. hidžretska godina. Jedan od ključnih događaja u islamu upravo je Hidžra, preseljenje proroka Muhameda iz Meke u oazu Jesrib, buduću Medinu. To je bila prekretnica u njegovu životu, ali i u razvitku islama, jer je od progonjenog propovjednika postao priznati vjerski i politički vođa.


Dogodilo se to 622. godine nakon Krista. Muhamed je netom prije bijega iz Meke, gdje su mu o glavi radili pripadnici njegova vlastita plemena Kurejšija, izbjegao atentat, a u Medini je uspio podčiniti tamošnja razjedinjena židovska i poganska plemena. Kada je vojno ojačao, 629. osvojio je i Meku. U trenutku Prorokove smrti (preseljenja na onaj svijet ili ahiret) najveći dio Arapskog poluotoka bio je muslimanski, a samo pedesetak godina kasnije islam se već proširio do Atlantika, Kaspijskog mora, Bengalskog zaljeva i obala Sumatre. Medina je grad u Saudijskoj Arabiji veličine Zagreba, a od Meke je udaljena 4,5 sati vožnje automobilom (ako se putuje autocestom preko Džede). Oba grada danas su zabranjena za nemuslimane, no tako nije bilo u doba Muhameda koji je tzv. Medinskim ustavom jamčio miran suživot Židova i muslimana.
Islamska Nova godina je dan kojim počinje islamski kalendar. Posrijedi je prvi dan mjeseca muharema. S obzirom na to da se islamski kalendar ravna prema Mjesečevim mijenama, hidžretska godina ima 354 ili 355 dana. Zato muslimanska Nova godina nikada ne pada u isti dan prema grgurovskom kalendaru nego kruži kroz sva godišnja doba. Primjerice, lani je hidžretska Nova godina bila 21. rujna, a nagodinu ona pada na 31. kolovoza. Muharem je sveti mjesec u kojemu je zabranjeno ratovanje. No, toga se očito nitko ne pridržava, pa ni sirijski režim iz Damaska (umjereni muslimani, aleviti), Rusija (sekularni režim, pravoslavci) i Iran (šijiti) koji su zajednički ovih dana pokrenuli ofenzivu na posljednju pobunjeničku enklavu Idlib na sjeveru Sirije, "čestitajući" tamošnjem stanovništvu (3,5 milijuna, mahom izbjeglica) granatama, raketama i bombama muslimansku Novu godinu! Ovakvo računanje vremena uvedeno je u vrijeme drugog po redu kalifa Omera, jednog od muslimanskih vođa koji je naslijedio proroka Muhameda.
- Mi se na taj dan prisjećamo žrtve poslanika Muhameda koji je morao napustiti svoj rodni grad i prijeći u drugu sredinu gdje je sagradio prvu džamiju, nakon čega je napravio puno važnih stvari za islam - rekao nam je osječki imam Senad ef. Hevešević. D.Celing
BLAGDAN AŠURE, 10 DANA KASNIJE
Za razliku od Židova čija je Nova godina (Roš hašana), koja je nastupila jučer, puna simbolike i značenja, molitvenog angažmana i obrednih čina za obiteljskim stolom, muslimani kao i kršćani na svoju Novu godinu ne pretjeruju s ritualima. No, to ne znači da odlazak u džamiju, tamo gdje postoji razvijeni liturgijski život muslimanske zajednice, nije dobrodošao. Osim odlaska na akšam-namaz (večernju molitvu dan uoči blagdana) i molitve idućeg dana, muslimani na svoju Novu godinu čitaju (uče) Kur‘an i odlaze na koncerte ilahija i kasida, pjesama koje veličaju moć Allaha i ljubav prema njemu. Deset dana nakon Nove godine muslimani proslavljaju blagdan Ašure. Prema predaji, u tome je danu nakon potopa pristala lađa Božjeg poslanika Nuha (Biblija ga poznaje pod imenom Noa). Na taj dan se posti. Među šijitima Ašura je veliki blagdan koji oni proslavljaju udaranjem u prsa, vlastitim šamaranjem, udaranjem lancima po leđima i rezanjem glava mačevima. Većinska sunitska grana islama takve obrede smatra nepotrebnim zastranjivanjem.
Najčitanije iz rubrike