Ekonomija
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE:

Stočarima prednost pri zakupu šumskog zemljišta
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za prikupljanje ponuda za davanje u zakup šumskog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske.
Kako, između ostalog, navode u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, šumsko zemljište koje se dobije u zakup može se koristiti za pašarenje, za odmor, rekreaciju i sport (trim-staze, staze za jahanje, privremeni sportski tereni, stolovi i klupe za odmor i sl.), za postavljanje pomičnih naprava, reklamnih panoa, štandova, montažno-demontažnih tendi te privremenih kioska i drugih građevina gotove konstrukcije, građevinske (bruto) površine do 15 četvornih metara.
"Napokon uvodimo reda u raspolaganje šumskim zemljištima. Više neće biti moguće dobiti šumsko zemljište u zakup bez posjedovanja stoke, kao što je to bilo moguće ranije. Javne pozive ćemo raspisivati dok svim poljoprivrednicima koji se bave stočarstvom ne omogućimo dostatne površine za njihovu stoku. Osiguravanjem šumskog zemljišta želimo pomoći našim poljoprivrednicima kojima je iznimno važno imati odgovarajuće površine za pašarenje u najbližoj okolici njihova gospodarstva.", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
Šumsko zemljište može se dati u zakup u svrhu pašarenja samo fizičkoj ili pravnoj osobi koja je upisana u Upisnik poljoprivrednika te koja je vlasnik ili posjednik stoke. Pravo prvenstva zakupa ima osoba koja najmanje tri godine do objave javnog poziva ima prebivalište/sjedište na području jedinice lokalne samouprave za koju se raspisuje javni poziv i ispunjava uvjet prosječnog odnosa broja grla stoke i zemljišta pogodnog za poljoprivrednu proizvodnju od najmanje 3,3 hektara po uvjetnom grlu, dosadašnji zakupnik, koji je uredno ispunio obveze i svrhu iz dosadašnjih ugovora o zakupu te osoba mlađa od 41 godinu.
Javni poziv i obrazac za prijavu te popis šumskog zemljišta Ministarstvo je objavilo na svojim internet stranicama. Popis šumskog zemljišta sadrži 25 točaka, među kojima je njih 10-ak za pašarenje, a zakup se daje uglavnom na pet godina. Površinom najmanje zemljište koje se objavljenim natječajem nudi u zakup je zemljište površine 0,0012 ha u katastarskoj općini Baćina, za koje je određena početna cijena od 720 kuna godišnje plus PDV (svrha postavljanje montažnog objekta), a površinom najveće u katastarskoj općini Udbina i Visuć - 179,4829 ha po početnoj cijeni od 35.896,38 kuna godišnje plus PDV (za pašarenje). Prema podacima iz popisa šumskog zemljišta koje se nudi u zakup, najniža početna cijena od 275,35 kune godišnje (plus PDV) traži se za zemljište u katastarskoj općini Boljun za zemljište površine 1,3767 hektara namijenjenih pašarenju, dok je najveća početna cijena od 102.900 kuna godišnje (plus PDV) određena za 0,5 hektara u katastarskoj općini Slivno, a namjena je tog zemljišta postavljanje privremenog kioska od 1350 četvornih metara i stolova i klupa za odmor (3650 četvornih metara). Z.R./H
Popis šumskog zemljišta sadrži 25 točaka, među kojima je 10-ak za pašarenje a zakup se daje na pet godina
Najčitanije iz rubrike