Ekonomija
DAN POLJA ŠEĆERNE REPE

Oporavak industrije šećera očekuje se nagodinu
Objavljeno 11. rujna, 2018.
U EU-u proizvedeno čak 4,3 milijuna tona šećera više, što je stvorilo kaos i šećer se danas prodaje ispod svake kalkulacije
Dan polja šećerne repe, tradicionalno godišnje okupljanje kooperanata Viro grupe, održan je jučer na pokusnom polju Meretine pokraj Županje. Bila je to prilika da se brojnim proizvođačima predstave pokusna polja na kojima se testiraju dosadašnje i nove sorte šećerne repe radi povećanja kvalitete i prinosa, što je ključno za konkurentnost i opstojnost hrvatskih proizvođača na tržištu EU-a, posebice nakon ukidanja sustava proizvodnih kvota od 1. listopada prošle godine. Polja je sa stručnjacima i proizvođačima obišao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. - Bez obzira na izazove koje imaju proizvođači šećerne repe i šećera, mislim da možemo biti konkurentni i možemo se snaći na otvorenom tržištu i da nam ti izazovi zapravo mogu biti i prednost. Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede ove su godine imali i poseban program poticaja za proizvođače šećerne repe. Odobrili smo sve projekte, znači ukupno 77 milijuna kuna za nabavu opreme za naše proizvođače i redovito svoj dio isplaćujemo kada govorimo o poticajima. Drago mi je što su prinosi uvijek ovdje na europskoj razini i što naše tvornice u svakom slučaju imaju svoju prođu na tržištu. Nemojte zaboraviti da nam je šećer jedan od izvoznih aduta i zapravo najjača izvozna industrija koju Hrvatska ima.
Predsjednik Uprave Vira i Sladorane Željko Zadro kazao je da se u ovoj proizvodnoj godini očekuju prinosi od oko 65 tona šećerne repe po hektaru, a digestija je ispod 15.
- Pokuse smo obavili prije dva tjedna i nadamo se uz pomoć sunca doći na standard digestije od 16, što bi bila jedna jako dobra godina - zaključio je.
Zamoljen da prokomentira situaciju na tržištu koje su preplavile goleme količine šećera koje se prodaju po vrlo niskim cijenama, ustvrdio je da je riječ o kaosu.
- Oko 10 milijuna tona ukupno je na svjetskom tržištu proizvedeno više šećera nego što je potrošnja. Od toga je proizvedeno 4,3 milijuna tona više šećera u EU-u i naravno da je to stvorilo kaos, nervozu i cijelu priču dovelo do apsurda i mi danas prodajemo šećer ispod svake kalkulacije. Ne postoji ni jedna tvornica ili tvrtka u Europi ili svijetu koja posluje pozitivno. Vjerujem da će zbog toga ta priča brzo završiti i očekujemo neki oporavak već sljedeće godine - ustvrdio je Zadro. Smatra da će nereda na tržištu još biti jer zalihe su velike i oporavak cijene šećera očekuje tek u svibnju sljedeće godine.

- Za nas kao tvrtku bitno je da se u toj gužvi nije dogodilo da smo mi negativni, a svi drugi pozitivni. Dakle, svi smo u istom loncu i bitno je samo preživjeti. Nastojat ćemo otkupnu cijenu repe zadržati na razini od prošle godine i razgovaramo s ministrom poljoprivrede da vidimo kako dodatno pomoći našim proizvođačima repe kroz specijalne vrste poticaja i nadam se da ćemo u tome i uspjeti. Zahvaljujem mu i na dosadašnjim sredstvima pomoći proizvođačima za zanavljanje mehanizacije - zaključio je.
Marija Lešić Omerović
Zadovoljni rezultatima
Član Uprave Sladorane i Vira, Ivo Rešić, ovu je godinu u globalu ocijenio nepovoljnom za šećernu repu jer je bila izuzetno kišna s jako puno oborina. "Od samog početka sjetve imali smo probleme. Međutim, ova količina oborina na neki način bila je kao da smo navodnjavali repu i na kraju će se to izvući u obliku prinosa, tako da očekujemo jednu rodnu godinu što se tiče korijena. Sadržaj šećera bit će nešto niži, no kada se sve to na kraju zbroji, ipak ćemo imati dobre rezultate i kad podvučemo crtu, možemo biti zadovoljni - zaključio je Rešić.
Kampanja šećerne repe u Sladorani počinje 17. rujna, a u Viru 26. rujna. Obje bi tvornice trebale preraditi oko 650 tisuća tona repe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike