Mozaik
BIKE, FUN & RUN OUTDOOR FESTIVAL SLATINA 2018.

Promidžba zdravlja, sporta i ljepota Slavonije
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Ivan i Martina te Danijel i Danijela pobjednici su Popišanac Traila, a Irena i Tomislav Canicross Traila

S obzirom na ne baš obećavajuću vremensku prognozu, lijepa rujanska subota bila je dobro pogođen termin za održavanje drugog Bike, Fun & Run Outdoor Festivala Slatina.


U okviru festivala magistra farmacije Ljerka Jurić Karoli u Industrijsko-obrtničkoj školi prijepodne je govorila sudionicima slatinskoga outdoor festivala o važnosti hidracije u sportovima izdržljivosti, a savjetnica sportske prehrane Miljana Azenić obavila je i mjerenja dijagnostičkom vagom kojima se može odrediti bazalni metabolizam ili udio mišićnog tkiva u organizmu, kao i masnoće, vode, te visina i težina, a sve radi procjene rizika i utvrđivanja stupnja dehidracije nakon utrke. Istovremeno je trajalo prijavljivanje za tri utrke 3. Popišanac Traila.

Više nego dobar odaziv

Utrka Veliki Popišanac, duga 25 kilometara, krenula je točno u 13 sati, utrka Mali Popišanac, od 12 kilometara, krenula je u 13.30, a u canicross utrci, koja je startala u 14 sati, trkači su sa svojim psima morali prijeći stazu dugu sedam kilometara. Za sve utrke prijavilo se 188 trkača, ali u utrkama redovito sudjeluje nešto manje natjecatelja negoli ih se prijavi. Tako su i na Popišanac Trailu sudjelovala 144 natjecatelja, ali to je više nego dobar odaziv.
Za utrku Veliki Popišanac prijavljeno je 35 trkača, a natjecala su se 24. Pobijedio je lanjski pobjednik Ivan Gerenčir iz AK Maksimir s vremenom 2:06:02, drugi je bio Hrvoje Vlašić iz istoga kluba s vremenom 2:06:46, a treći je bio Damir Kligl iz Baraber Extreme Teama s vremenom 2:13:45. Među ženama najbrža je bila Martina Maloča iz Belišća, koja trči za Baraber Extreme Team, s vremenom 2:51:02, drugo mjesto zauzela je Gabriela Poslon iz Baraber Extreme Teama s vremenom 2:59:53, a treća je bila Tamara Iharoš, koja je 25 kilometara prevalila za 4:35:19.
Za utrku Mali Popišanac prijavilo se 111 natjecatelja, a sudjelovalo ih je 80. Najbrži je bio Danijel Dunković iz Slatine, koji trči za Maraton-klub Hrvatski sokol iz Osijeka, s vremenom 1:00:15, drugi je bio Slaven Kožić iz Našica, koji trči za AK Žumberak, s vremenom 1:00:32, a treći Antonio Dujmović iz SRK Baraber Valpovo, s vremenom 1:04:00. U konkurenciji žena pobijedila je Danijela Černić iz SRK Baraber, s vremenom 1:08:15, druga je bila Jasna Plemeniti s vremenom 1:14:57, a treća Monika Bizik s vremenom 1:17:12.
U drugoj canicross utrci za muškarce prijavljena su 42 tima, a natjecalo ih se 39. Pobijedio je Tomislav Glavina i njegov mješanac s vremenom 41:47, na drugo mjesto plasirao se Fran Bišćan sa svojom Alfom iz udruge Motiv s vremenom 42:10, a treće mjesto osvojili su Boris Hrala i njegova Nela s vremenom 42:35. U ženskoj kategoriji prva tri mjesta osvojile su Zagrepčanke, najbrži su bili Irena Smojver i Harley s vremenom 33:03, na drugo mjesto plasirale su se Mateja Tuščić i Alba s vremenom 45:35, a na treće Jelena Tomić i Lux s vremenom 49:45.
Slavonija i "brdski" sportovi

Trkači su pristigli iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Osim "domaćih", iz Slatine i okolice, bilo je trkača iz Zagreba, Osijeka, Knina, Koprivnice, Virovitice, Belišća, Našica, Đurđevca… Kao posebna zanimljivost zabilježen je podatak da je iz Zagreba došlo 25 trkača, a točno toliko nastupilo ih je i iz Slatine. Zanimljivo je također da su se prošle godine, kad je disciplina canicross uvedena, prijavila 23 tima čovjeka i psa, od kojih se natjecalo njih 15, a ove je godine nastupilo čak 39 timova. – Utrke canicross se održavaju, ali to su kraće udaljenosti, do dva kilometra, a jedino udruga Motiv u Hrvatskoj organizira tako dugu utrku sa psima i zato se i zove Canicross Trail - objašnjava predsjednica udruge Motiv Marika Marić.

- Valja napomenuti da utrka Veliki Popišanac ima 700 metara visinske razlike, što razbija mit da je Slavonija ravna i nameće zaključak da se i ovdje može trenirati brdsko trčanje i drugi "brdski" sportovi. Sudionici utrka vrlo su zadovoljni dobro pripremljenom stazom, a mi smo nastojali provesti ljude dijelovima Slatine u kojima vjerojatno nisu bili. Cilj cijelog festivala je promocija sporta, rekreacije, boravka u prirodi i kretanja, a trudili smo se prikazati Slatinu kao dobrog domaćina, kao mjesto gdje se može dobro trenirati, baviti outdoor sportovima, dobro zabaviti, gdje su ljudi otvorena srca i gdje se mogu vidjeti sve ljepote slavonskoga kraja. Pokazali smo jezero Javoricu i izletište Bunarić kao buduće povezane destinacije rekreacijskog centra. Cijeli festival promocija je grada Slatine i Virovitičko-podravske županije te njihovih potencijala za razvoj outdoor turizma - kaže predsjednica udruge Motiv Marika Marić.
Petar Žarković
ORGANIZATORI
Drugi Bike, Fun & Run Outdoor Festival Slatina, Treći Popišanac Trail i 2. Canicross Trail organizirali su Udruga za održivi razvoj i rekreaciju Motiv, gradska Turistička zajednica i Kinološka udruga, a podršku su dali Grad Slatina, Biciklistički klub i udruge.
Možda ste propustili...

TURNEJA KOMEDIJE “UFURAJ SE I PUKNI”

Glumačka ekipa danas je u Vukovaru i Osijeku

57. DRŽAVNO NATJECANJE UČENIKA I STUDENATA GLAZBE I PLESA

Nagrađen orkestar iz OGŠ Našice

U CINESTARU NEZABORAVAN KONCERT SA STADIONA U ZAGREBU

Prljavo kazalište u kinu 9. svibnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NICHOLAS LYNDHURST

Ne može više gledati “Mućke”

2

EKIPA FILMA “UFURAJ SE I PUKNI” U OSIJEKU

Volimo kad nam kažu da se dugo nisu ovako nasmijali

3

NA INTER DANCE FESTU

Nina otplesala s “rajsneglom” u bolnom stopalu