Autoglas
KAMIONI MERCEDES

Actros je skrojen po želji iskusnih vozača
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Actros je prvi kamion koji je odbacio retrovizore. Sustav Mirror Cam projicira pogled unatrag na monitore u kabini

Prilično je živo u svijetu gospodarskih vozila, u Berlinu smo svjedočili predstavljanju Actrosa i Arocsa. Mercedes je predstavio temeljito obnovljeni Actros, koji uvodi u eru povezivosti, automatizacije i autonomije. Stiže i novi Arocs. Nama svakako jedan od zanimljivijih detalja ove priče su prve, najavne fotografije snimljene u Hrvatskoj.


Generacijama, tijekom duge tradicije Mercedes-Benz je etabliran u svijetu transporta i logistike te svega što prati to područje. U odnosu prema dosadašnjem modelu, Actros troši 3 % manje goriva na autocesti i do 5 % manje na magistralnim cestama. Nude se najnoviji sustavi asistencije a jedna od velikih novosti je interaktivni kokpit. Actros je prvi kamion koji je odbacio retrovizore. Sustav Mirror Cam projicira pogled unatrag na monitore u kabini te u suradnji s vanjskim kamerama znatno poboljšava vidljivost za vozača i smanjuje rizik od nesreća. Manji otpor vjetra u usporedbi s konvencionalnim vanjskim retrovizorima dodatno smanjuje potrošnju goriva.
Kako bi pomogao vozaču, kao i da dodatno pojača sigurnost i udobnost, Mercedes-Benz Trucks donosi poluautomatiziranu vožnju u serijsku proizvodnju. Novi Active Drive Assist može kočiti, ubrzavati i upravljati. Sustav nudi poluautomatsku vožnju na svim brzinama, ne samo za neke. Potrošnja goriva novog Actrosa opet je smanjena u usporedbi s prethodnim modelima i postiže uštedu do 3 % na autocestama i čak 5 % na ruralnim rutama. Aerodinamičnost je poboljšanja, između ostalog, i zbog MirrorCama i novih deflektora s bočne strane kabine. Predviđena kontrola snage (PPC), inteligentni tempomat, znatno je učinkovitija nego prije i sada se može koristiti i na ruralnim rutama, zahvaljujući dodatnim kartografskim podatcima. Također je dorađena efektivnost stražnje osovine za dodatnu uštedu goriva.
Glavna ogledala i širokokutna ogledala zamijenjena su na novom Actrosu od strane tvrtke MirrorCam kao dio standardne opreme. MirrorCam znači ogromno poboljšanje u smislu aerodinamike, sigurnosti i upravljanja vozilom.
Ovaj sustav pruža znatno poboljšani pogled na cjelinu i sastoji se od dvije kamere na vanjskoj strani kamiona i dva 15-inčna zaslona na A-stupovima unutar kabine. Aktivni sustav kočenja 5 uvijek je u pripravnosti za pomoć vozaču u slučaju potencijalnog sudara ili sudara s osobom koja prelazi ispred vozila, koja dolazi prema njemu ili koja ostaje u istom traku – ako je potrebno, pokreće maksimalno kočenje na automatsko zaustavljanje. Od sada Active Brake Assist 5 radi s kombinacijom radara i sustava fotoaparata. To omogućava praćenje prostora ispred vozila. Umjetna inteligencija očito stiže i u kamione. Novi Actros sa svojim potpuno ažuriranim multimedijalnim kokpitom nudi vozaču jedinstvenu razinu operativne udobnosti i udobnosti prikaza, uz vizualiziranje sustava pomoći.
Mato Pavličević
// premijera //
Kokpit budućnosti
Dva interaktivna zaslona služe kao središnji izvor informacija u vozačevu digitalnom kokpitu budućnosti. Povezivanje je sada stvarnost u Actrosu, tako da će pametni telefoni biti povezivi preko Apple CarPlayTM ili Android Auto. Brojni detalji s novog Actrosa dostupni su i na novom Arocsu, koji dolazi s poboljšanom kontrolom upravljanja snage. Što će se itekako osjetiti tijekom kompleksnih radova, iskopa…