Kultura
FESTIVAL SVJETSKE KNJIŽEVNOSTI!

Više od 7 000 zaljubljenika u knjigu
Objavljeno 11. rujna, 2018.
Gostovali su neponovljivi Australac R. Flanagan i jedan od sto najutjecajnijih mislilaca i književnika, Izraelac D. Grossman
ZAGREB - Svake godine kulturnu sezonu otvara Festival svjetske književnosti, jedan od najvažnijih kulturnih događaja kojim Zagreb i Split, s obzirom na gostujuće autore, Hrvatsku stavljaju na važnu kulturnu kartu Europe i svijeta. Novina ovogodišnjeg, šestog izdanja bile su ulaznice-vaučeri za programe u 21 sat - pri kupnji knjige cijena je umanjena za iznos kupljene karte.Tako je u cijelosti rasprodano otvorenje s izvanrednom Olgom Tokarczuk napunilo dvoranu od 500-tinjak mjesta, a čitava posjećenost Festivala u Zagrebu procjenjuje se na više od 6000 ljudi. Osim sjajne poljske dobitnice nagrade Man Booker International, programski dosad najjači FSK uspio je pokriti pet kontinenata. Gostovala su neka od najpoznatijih, najuspješnijih i najzanimljivijih literarnih imena u svijetu, poput još dvojice bukerovaca - neponovljivi Australac Richard Flanagan i jedan od sto najutjecajnijih svjetskih mislilaca i književnika, Izraelac David Grossman, izvrsni Nigerijac Chigozie Obioma i pamtljivi Meksikanac Antonio Ortuño.

Književne matineje

Velika dvorana kina Europa bila je prepuna i na već tradicionalnim književnim matinejama, koje su domaćim autorima donijele nastup pred najbrojnijom publikom. Tako su zagrebački srednjoškolci ove godine "rešetali" Damira Karakaša, Julijanu Matanović i Koranu Serdarević. Književne matineje uspijevaju prodrijeti do srednjoškolaca, koji nisu najlakša publika, što pokazuje da je način na koji se sadržaj predstavlja ključan.
Ogoljavajuće Razotkrivanje, komparatistički Dvostruki portret ili okrugli stol nisu tek puka promocija knjiga, nego inteligentna i često emotivna ili duhovita diskusija na kojoj pomno odabrani moderatori sa sugovornicima, ali i publikom uspostavljaju snažnu intelektualnu i emocionalnu vezu, pa se nerijetko događa da imate osjećaj kao da gledate predstavu s kojom ste se potpuno suživjeli. Čak i ako knjigu niste čitali, sadržaj ponuđen na FSK-u onaj je koji će vas za knjigu zainteresirati, ali i kao i sama knjiga zamisliti, ispuniti i inspirirati, ističu organizatori.
U Splitu već treću godinu gostovanja stranih autora poprati stotinjak posjetitelja po večeri, a zvučnija imena i uvijek omiljene domaće autore s novom knjigom dođe podržati i do 150 čitatelja. Ukupno, splitski književni i filmski dio u Zlatnim vratima poprati oko tisuću posjetitelja, koji program upijaju oduševljeno i gunđaju zašto nema više autora. Gosti iz Italije, Njemačke, Francuske, Španjolske, Meksika ili Brazila jednako su oduševljeni splitskom arhitekturom, povijesnim naslijeđem, gastronomskom ponudom i čistim morem bez valova i plovila.
Sporost i kvaliteta

Prvi od zahtjeva jednog od ovogodišnjih gostiju, brazilskog pjesnika, ravno s Copacabane, bio je smjer u kojem je plaža Bačvice kako bi zaplivao prije nastupa. Takve reakcije pokazuju koliko je malo potrebno da se Split pretvori u snažan kulturni centar i postane redovna stanica na karti putujućih umjetnika. Uređenim prostorom, nesebičnim angažmanom spomenutih institucija, brigom oko gostiju, s uhodanim volonterima lako se dolazi do uvijek srdačne publike, a nedostaje još samo da i lokalne institucije prepoznaju važnost ovog projekta.

Šesti FSK potvrdio je da je kulturni događaj koji ne podcjenjujući posjetitelje, u današnjem konzumerističkom vremenu sve kraćih i bržih informacija, nudi sporiji, kvalitetan književno-kulturni sadržaj, a ipak uspijeva okupiti publiku od učenika do umirovljenika, podcrtavajući da čitanje kao javna potreba kod nas nije nestalo. Svi su gosti došli s ukoričenom pričom, no ono što ovaj festival razlikuje od drugih jest to što povrh same knjige posjetitelju pruža još mnogo toga. Čitatelje su zainteresirali za poznate i nove autore, priče značajne i životne. N.Vek.
Enfant terrible francuske književnosti
Festival je spektakularno pred prepunom velikom dvoranom kina Europa zatvorio enfant terrible francuske književnosti Frédéric Beigbeder, za čiji se nastup tražila karta više, a nakon njega publika se zabavljala dugo u zagrebačku subotnju noć na koncertu izvrsnih Sleepyheadsa.

Sam festival ne bi bio to što jest da nema odličnih domaćih autora, koji u razgovoru s inozemnim gostima pokazuju da su naša književnost i književna scena, često zanemarena, zapravo ravnopravne sa svjetskim trendovima, zadovoljno ističu organizatori.
Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike