Sport
HRVATSKA KREĆE U LIGU NACIJA

U Elcheu treba pokazati bar dio ruskog repertoara
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Našu selekciju sutra očekuje prva natjecateljska utakmica nakon Svjetskog prvenstva

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju sutra u Elcheu očekuje prva natjecateljska utakmica u novom ciklusu. Startat ćemo u novoformiranoj UEFA-inoj Ligi nacija, a čeka nas vrlo zahtjevna utakmica, protiv Španjolske. Taj će susret biti pravi početak puta u kojem izbornik Zlatko Dalić želi postaviti temelje i početi stvarati kostur selekcije čiji je konačni cilj SP 2022. u Kataru.


Daliću je na raspolaganju ostala većina najjačih aduta sa SP-a u Rusiji pa nemamo razloga sumnjati da će se Hrvatska dobro snalaziti i u Ligi nacija, ali i, što je još važnije, u kvalifikacijama za Euro 2020., koje počinju u proljeće 2019. Za zagrijavanje za Španjolce izabrao je jaki Portugal. Rezultatski je to prošlo pristojno, ali u igri nismo ostavili posebno dobar dojam iako je bilo razdoblja igre u kojima se dalo naslutiti kako opasni i okomiti možemo biti. No treba uzeti u obzir kako većina naših zvijezda tek hvata pravi natjecateljski ritam. Naravno, očekujemo da će u Elcheu slika Hrvatske biti bar malo bolja nego u Faru. To se najviše odnosi na organizaciju igre. Morat ćemo ubrzati stvari ako želimo pozitivan start. Liga nacija nudi mogućnost i izravnog plasmana na Euro, ali put do toga je vrlo dug i iznimno težak jer smo smješteni u A jakosnu skupinu, s najjačim europskim selekcijama. Kako bi se osigurao plasman, treba prvo biti prvi u skupini (Španjolska, Engleska), a zatim i pobijediti na završnom turniru, na kojem će sudjelovati četiri pobjednika skupina jakosne kategorije A. Zapravo taj put prema Euru mnogo je atraktivniji za najslabije reprezentacije, one iz jakosne skupine D, jer će jedna od njih dobiti priliku prvi put nastupiti na završnom turniru kontinentalne smotre. Nama će pak Liga nacija poslužiti kako bismo u najboljem mogućem stanju dočekali kvalifikacije za Euro. Naravno, to ne znači da namamo ambicija, ali glavni cilj bi nam trebao biti ostanak u skupini A, a za to trebamo izbjeći najlošiji učinak od svih 12 reprezentacija u tom društvu. To valjda možemo. Uglavnom, Liga nacija je u svakom slučaju bolje rješenje od odigravanja prijateljskih utakmica, kojima su se prije popunjavali slobodni kvalifikacijski termini. Treba očekivati da će izbornik Dalić u Elcheu na teren poslati najjaču postavu. Selekciji će se priključiti Ivan Rakitić, koji je preskočio Portugal, a treba očekivati kako će zaigrati i Marcelo Brozović, koji je susret u Faru odgledao s klupe. Dobra je vijest što je za nastup spreman Domagoj Vida, koji je zbog ozljede ruke ranije morao napustiti teren protiv Portugala.
- U Faru smo bili u šarenom izdanju i to sigurno nije naša prava vrijednost. Protiv Španjske već moramo biti na višoj razini. Oni su momčad za puno poštovanje, ali moramo gledati sebe i dati svoj maksimum te pokušati uzeti što nam se pruža. Viceprvaci svijeta smo, imamo svoju kvalitetu, pa se tako trebamo i postaviti- kaže nova reprezentativna "jedinica" Lovre Kalinić.
To je zapravo i jedina istina. Koliko god nam Liga nacija služila za stvaranje i uigravanje moramo čuvati obraz i status svjetskog doprvaka. Ne treba očekivati nikakva čuda i rapsodije, ali Hrvatska u svojim redovima ima dovoljno iskustva i kvalitete da može odigrati takve utakmice iako igrači još nisu u top-stanju.
Zato u Elcheu imamo pravo očekivati bar jedan dio lica koji je naša reprezentacija pokazala na SP-u u Rusiji. Ponajviše na planu angažmana i ozbiljnosti.
Dalibor Keler
obraz
ČUVATI UGLED SVJETSKOG DOPRVAKA
“FURIJA” SLAVILA NA WEMBLEYU
U prvom susretu iz skupine 4 elitnog razreda Lige nacija španjolska nogometna reprezentacija u Londonu na stadionu Wembley pobijedila je Englesku sa 2:1. Bila je to prva utakmica “furije” pod vodstvom novog izbornika Luisa Enriquea. Španjolci su prekinuli engleski niz od 24 utakmice bez poraza na Wembleyu, a posljednju službenu utakmicu koju su izgubili u svom nogometnom hramu Englezi su doživjeli u studenome 2007., od Hrvatske. Domaćin je stigao do vodstva već u 11. minuti. Marcus Rashford primio je odličan pas Lukea Shawea i zabio bez problema za 1:0. Vodstvo “Gordog Albiona” kratko je trajalo. Dvije minute poslije izjednačio je Saul Niguez nakon povratne lopte Rodriga. U 32. minuti “furija” je okrenula rezultat. Thiago Alcantara ubacio je iz slobodnog udarca, a Rodrigo sjajan nastup okrunio pogotkom, trećim u dresu reprezentacije. Na žalost, drugo poluvrijeme ostalo je u sjeni teške ozljede braniča Manchester Uniteda Shawa, koji je stradao nakon prekršaja Carvajala. Shaw je na nosilima iznesen s terena, a, prema prvim vijestima, ima ozljedu glave.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike