Novosti
POREZNICI U AKCIJAMA

Najčešći prekršaj i dalje je - neizdavanje računa
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Osječki ugostitelji smatraju da bi inspektori nekad mogli biti popustljiviji

Pojačan nadzor fiskalizacije koji je protekloga ljeta provodila Porezna uprava nije zaobišao ni Osijek. Porezni inspektori Područnog ureda Osijek 2018. godine obavili su 439 nadzora fiskalizacije, od čega u srpnju 132, a u razdoblju od 1. do 22. kolovoza bilo ih je 80.


Najčešće utvrđene nepravilnosti koje su inspektori detektirali, kako su nam rekli u Poreznoj upravi, odnosile su se na neizdavanje računa i neevidentiranje cjelokupnog prometa, podatke o poslovnim prostorima i operatorima, nefiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku, iskazivanje netočnih podataka na računu, nepolaganje ostvarenog prometa na račun i dr.
Ono što je motiviralo porezne inspektore da krenu u pojačan nadzor fiskalizacije, između ostalog je i nezadovoljstvo ministra financija Zdravka Marića brojem izdanih računa tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu. Iako su terase i kafići bili prepuni gostiju, a piće teklo u potocima, prema podatcima Porezne uprave, broj izdanih računa bio je manji nego u istom razdoblju prošle godine.
- Naša nogometna reprezentacija ostvarivala je dan za danom ili utakmicu za utakmicom povijesne rezultate na koje smo svi bili jako ponosni. Međutim, mi smo isto tako uočili da porezni obveznici u određenim segmentima ne slijede taj primjer i ne rade po pravilima porezne struke - rekao je još krajem srpnja ministar Zdravko Marić za Novu TV.
Problemi zbog "bakše"

Što se tiče Osječko-baranjske županije, broj izdanih računa za sve djelatnosti u lipnju i srpnju, odnosno u razdoblju kada se održavalo Svjetsko prvenstvo u nogometu, a promet po svim pokazateljima bio pojačan, bio je 10.089.536, što je za 413.017 manje izdanih računa u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Iznos izdanih računa u lipnju i srpnju ove godine bio je 528.435.755,02 kune, što je za 3.626.505,52 kune više u odnosu prema prošloj godini.
Porezna uprava stoga je tijekom ljetnih mjeseci provodila pojačan nadzor i u Osječko-baranjskoj županiji, posebice u Osijeku. Ponajviše je zalazila u ugostiteljske objekte, čiji vlasnici smatraju da poreznici nemaju razumijevanja za prirodu ugostiteljskog posla te prave probleme oko sitnica kao što je nekoliko kuna viška u prometu.
- Statistika je jako varljiva. Promet je bio dobar u danima kada je igrala Hrvatska, ali je između tih utakmica bio prilično slab, mnogo ljudi bilo je na moru, nije bilo ni studenata. Pa nije se mjesec dana kontinuirano izlazilo, to je bilo pet posebnih dana kada smo imali više gostiju, ali je između utakmica broj gostiju bio slab - rekao nam je osječki ugostitelj koji je htio ostati anoniman.
- Posjetili su nas nekoliko puta, međutim, nisu pronašli veće nepravilnosti jer uredno poslujemo pa nije bilo povoda za kazne. Najčešće provjeravaju novac koji je ušao, tj. uspoređuju iznos izdanih računa i prikupljenog novca. Problem nastaje ako se pojavi višak ili manjak, ali najčešće je u pitanju beznačajna svota. Konobari, poznato je, dobivaju "bakšu" i često zbog intenziteta posla ne mogu i ne stignu paziti da im novčanik "štima" u kunu, dok su porezni inspektori zbog tih nekoliko kuna skloni praviti probleme. Točno se zna, otkako je implementiran sustav fiskalizacije, tko koliko računa prijavljuje, trebali bi se fokusirati na mjesta koja gotovo uopće ne izdaju račune, umjesto da nama koji sve prijavljujemo prave probleme zbog osam kuna, zbog jedne kave. Primjerice, zbog nepravilnosti koju su uočili početkom godine, i to prvi put otkako poslujemo, posjetili su nas nekoliko puta i tijekom ovih ljetnih akcija, međutim, nije bilo problema - kaže ovaj poduzetnik.
Nepopustljivi

Poznati ugostitelj iz Mađarske Retfale koji vodi istoimeni restoran, Atila Varga, smatra kako su inspektori često nepopustljivi prilikom provođenja nadzora.

- Kod mene su bili tri puta, bilo je sve u redu, jako vodim brigu o blagajni i konobare sam molio da u veliku kartonsku kutiju na kojoj piše "bakšiš konobara", a koja stoji pokraj blagajne, da Porezna to vidi, odvajaju novac koji im gosti ostave. Uzeli su račun, provjerili radi li fiskalna blagajna, sve po protokolu, kako to već ide, napravili zapisnik i otišli. Ali, moj sustav je malen, imamo samo dva konobara i dvije kuharice i to dobro funkcionira. Međutim, u nekim većim restoranima gdje ima više konobara i 150 sjedećih mjesta, gdje je sve za ručkom puno, konobaru je bitno da što prije posluži goste, a ne da pazi ima li nekoliko kuna viška u novčaniku. Takve stvari bi porezni inspektori trebali tolerirati - smatra Varga.
Ivan Alilović
439

nadzora fiskalizacije obavili su ove godine porezni inspektori Područnog ureda Osijek
PRVO UPOZORENJE
"Volio bih, a to sam već i predlagao u Udruženju obrtnika, da probamo napraviti sastanke s poreznicima, neka pokušaju shvatiti prirodu našeg posla. Trebali bi najprije izdavati upozorenja bar kad su sitni propusti u pitanju, kao što je slučaj svuda u Europi, umjesto da odmah kažnjavaju. Ako je netko i nakon jednog ili dva upozorenja opet pogriješio, tada više ne možemo razgovarati o pogrešci, onda je očito da se propisi krše namjerno", kaže osječki ugostitelj Atila Varga.
Možda ste propustili...

“ŠTETOČINA MIROVINSKOG SUSTAVA“

Amsterdamska traži Pavićevu ostavku

SINDIKALNA INICIJATIVA “67 JE PREVIŠE”

U četvrtak predaja 748.624 potpisa

Najčitanije iz rubrike