Novosti
NEZADOVOLJNICI I DALJE BEZ LIDERA

Skup interesa oporbe u SDP-u u prvi plan gura Biljanu Borzan
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Među dosad najeksponiranijima nije se isprofilirao onaj tko bi bio jasni lider i preuzeo SDP, ističe Nikola Baketa

Zlako Komadina mora voditi stranku kao v.d. predsjednika samo do brzog raspisivanja unutarstranačkih izbora, a najbolji kandidat za novu čelnicu SDP-a je Biljana Borzan - jedna je od teza koje su se mogle čuti nakon još jednog okupljanja nezadovoljnika stanjem u SDP-u, u Kamanju.


Podsjetimo, prije desetak dana i saborski zastupnik SDP-a i bivši ministar Mihael Zmajlović ocijenio je kako "Biljana Borzan ima potencijal vratiti SDP-ove birače". Na brojne upite nakon toga ta SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu i članica Predsjedništva SDP-a iz Osijeka ponovila je kako o tome u ovom trenutku ne želi razmišljati "sve dok SDP ne uđe u proces raspisivanja novih unutarstranačkih izbora". Da, kada je pak riječ o biračima SDP-a ne stoji loše, vidjelo se i nedavno, kada su je u anketi Ipsos pulsa istaknuli kao jednog od najprihvatljivijih kandidata za novog lidera, zajedno s Gordanom Marasom, Peđom Grbinom i Rankom Ostojićem.

Zapažena u EU parlamentu

- Ta me je anketa, i za mene iznenađujuće, gurnula u prvi plan, ali ako znamo unutarstranačke odnose u SDP-u, vrlo je komplicirano pitanje imamo li uopće kritičnu masu, ponajprije u Glavnom odboru, ali i Predsjedništvu, koja se slaže da situacija u stranci nije dobra i da trebamo ići u rezove. Zbog tog razloga zasad o tome ne razmišljam, iako ne sumnjam da općenito u stranci postoji kritična masa ljudi koji smatraju da je potreban određeni "reset", rekla nam je Biljana Borzan.
Politolog Nikola Baketa smatra kako prvo treba vidjeti kako Borzan stoji upravo među članstvom, što drži najvažnijim. Iako smo, dodaje, i na Bernardićevu primjeru vidjeli da to ne mora jamčiti baš ništa. Baketa pak promjenu na čelu SDP-a vidi kao potrebnu, ali i izvjesnu, "s obzirom na rejting stranke, ali i osobni rejting predsjednika SDP-a".
- Što se tiče Biljane Borzan, mislim da je ona svojim djelovanjem u Europskom parlamentu, pogotovo vezano uz kvalitetu hrane i slična pitanja kojima se bavila, postigla tu vidljivost među članstvom i biračima i ovdje u Hrvatskoj, što se za neke druge europarlamentarce ne može reći. Rekao bih da je bolje isprofilirana nego neki drugi kandidati, a i pokazala je određenu inicijativu tu gdje je djelovala. Uvijek ostaje pitanje političkog trenutka, tko će prvi i kada izraziti želju za preuzimanjem SDP-a. Ekipa koja je dosad bila najeskponiranija nije se jasno izjasnila što zapravo žele nakon zazivane Bernardićeve smjene i nije se među njima isprofilirao onaj koji bi bio jasni lider i preuzeo SDP, pogotovo nakon odbacivanja njihovih stavova od strane Glavnog odbora, iako je rezulat bio tijesan - kaže Baketa.
Politički prepoznatljiva

Nešto drukčije stvari vidi politički analitičar Davor Gjenero, koji upozorava kako skupina koja se okupila u Kamanju i dalje nema potencijala napraviti ono što najprije treba. A to je, kaže, skupiti većinu u Glavnom odboru za Bernardićevo razrješenje. Stoga ovo vidi "nastavkom nasilničke galame da bi se natjeralo Bernardića da se sam povuče". A po njemu se radi isključivo o tome da je jedna skupina, koja i dalje ne čini većinu, odlučila spriječiti da se većinska odluka stranke o stranačkom vodstvu provede.

- Biljana Borzan je politički prepoznatljiva po zaštiti prava potrošača u Europskom parlamentu. Prije toga ona nije bila političar od nacionalnog značenja, nije dobila ni jedne izbore, njezina stranka tamo gdje ju je vodila samostalno nije značila puno. Ona nema skor lidera na regionalnoj i lokalnoj razini, što je dosad pokušavala raditi. Uostalom, bitku za predsjednika stranke svojevremeno je izgubio Tonino Picula jer se tumačilo da stranku želi voditi kada nema obveze u Europskom parlamentu, a nema naznake da Biljana Borzan misli drukčije. Dakle, to su članovi kao ideju već odbacili - zaključuje Gjenero.
Igor Bošnjak
BAKETA: BORZAN MOŽE BITI RJEŠENJE
Baketa podsjeća kako uskoro slijede izbori za Europski parlament gdje, uz postojeću garnituru na čelu stranke, kaže, Borzan teško može računati da će ponovno biti na listi, a i ako bude, "pitanje je koliko zastupnika SDP tu uopće može dobiti i koje će favorite to vodstvo imati za vrh liste. Mislim kako će njezina kandidatura i želja za preuzimanjem SDP-a biti izvjesna, te da bi rezultat tih izbora mogao biti priprema za promjene u stranci. Borzan svakako može biti jedno od rješenja za predsjednika SDP-a jer se isprofilirala, a zasad i nitko drugi od onih koji se tu spominju nije jasno rekao da želi preuzeti SDP - kaže Baketa.
CINIČAN IZBOR?
To bi bio ciničan izbor, kada se ne uspijevaju trojica-četvorica samozvanih lidera dogovoriti tko bi od njih trebao preuzeti stranku. U takvim se situacijama pribjegava ovakvom izboru jer su uvjereni da ona neće ugroziti strukturu njihove moći, nego im omogućiti da vladaju iz sjene, kaže Gjenero.
Borzan kaže da o tome zasad ne želi razmišljati sve dok SDP ne uđe u proces raspisivanja izbora u stranci