Svijet
NAPETO ZA VRIJEME BORAVKA PREDSJEDNIKA SRBIJE NA KOSOVU

Vučić još nije prežalio što je Knin u Hrvatskoj
Objavljeno 10. rujna, 2018.

Nije nedostajalo napetosti za dvodnevnog posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu, točnije sjevernom dijelu Kosova, gdje Srbi čine većinu. Iako je Vučić posjetio Kosovo, nije uspio doći u mjesto Banje, srpsku enklavu gdje živi oko 300 Srba. Vučića i njegovu kolonu, u kojoj su bila u većini vozila KFOR-a, zaustavile su barikade ljutitih Albanaca, većinom ratnih veterana, a Srbi iz Banja kažu kako su se tijekom noći i nedjeljnog jutra čuli rafali. Kosovska je policija Vučiću, koji je ipak htio ući i obratiti se tamošnjim Srbima, rekla kako mu je zabranjen ulazak u to mjesto prema odluci kosovskog premijera Ramusha Haradinaja te da mu ne mogu jamčiti sigurnost, pa se vratio u Kosovsku Mitrovicu. Vučić se telefonski obratio mještanima Banja i poručio da će doći drugom prilikom.

- Nisam mogao proći dalje jer nisam htio ugroziti vas i vašu sigurnost. Zato vas molim da se vi Srbi u Banjama držite ratnički, najsnažnije što možete. Vaša država bit će uz vas – rekao je telefonski preko zvučnika Vučić mještanima s pozornice gdje se u nedjelju održao veliki miting. Ustvrdio je kako nije istina da Srbija mora priznati neovisnost Kosova kao uvjet ulaska u EU.Snage NATO-a na Kosovu priopćile su u nedjelju oko podne kako "nema prijetnji za sigurnost srpskog predsjednika" unatoč barikadama bagerima i balvanima i prosvjedima kosovskih veterana koji su dlanovima pokazivali znak dvoglavog orla i nosili transparente protiv Vučića, a za koje kosovski predsjednik Hashim Thaci kaže kako ih "treba razumjeti s obzirom na to što su sve doživjeli" od Srbije i Srba.Srpski mediji javljaju kako je prosvjede protiv Vučića organizirao osobno Kadri Veseli, predsjednik kosovskog parlamenta za kojega u Srbiji tvrde kako on, a ne Thaci i Haradinaj, vodi glavnu riječ na Kosovu. Vučić je za govora u Mitrovici, javljaju srpski mediji, spomenuo kako je Slobodan Milošević "bio veliki srpski vođa, ali želje Srbije u to vrijeme nisu bile realne i Srbija nije shvaćala da nije sama u svijetu i da se bez svijeta ne može i zbog toga je platila cijenu".- Prije oko 30 godina stotine tisuća ljudi, a Milošević je tada bio dovoljno veliki da ih okupi, dočekale su kraj njegova govora. Pjevao je naš narod, s vjerom i uvjerenjem, zaneseni i ponosni, ‘Ko to laže, ko to kaže Srbija je mala‘ - rekao je Vučić u svom u Mitrovici, kako je najavljivao, "povijesnom govoru" i dodao kako su Srbiju nakon toga dočekala tri rata, Srbi su ginuli u Kninu, Sarajevu i Prištini, a i podsjetio kako se "danas u Kninu vijori ‘šahovnica‘ koja nikada tamo nije bila, u Sarajevu je broj Srba prepolovljen, a u Prištini živi tek nekoliko Srba“. Vučić je okupljenima rekao kako nema dobrih vijesti jer "nemamo rješenje na vidiku, molim se Bogu da ga bude u sljedećih deset godina", ali "došao sam vam reći istinu o našoj teškoj situaciji jer šutjeti niti mogu niti smijem".U subotu je Vučić posjetio jezero Gazivode unatoč zabrani Prištine koja je popustila, tvrde srpski mediji, pod pritiskom Amerike. U Srbiji Vučićev posjet Kosovu doživljavaju kao "veliku diplomatsku pobjedu Srbije" iako ne objašnjavaju zašto je to pobjeda kada je srpski predsjednik od "lažne, samoproglašene države“, kako sve srpski političari i mediji ne nazivaju Kosovo koje je priznalo oko 110 država svijeta, morao zatražiti dozvolu, ali s druge strane kosovske oporbene stranke i neki mediji Vučićev posjet doživljavaju kao poniženje jer je posjetio i mjesta koja su mu prištinske vlasti zabranile, a potom ipak odobrile pod pritiskom međunarodne zajednice.
Miroslav Flego
Vulin napustio studio
Na lokalnoj beogradskoj TV ministar obrane Aleksandar Vulin, iznerviran pitanjima što će Vojska Srbije učiniti ako Vučić bude uhićen na Kosovu, napustio je usred emisije studio. “Predsjednik je vrhovni zapovjednik VS i sve što on bude rekao, bit će provedeno. On može zapovjediti uporabu vojske i sve što on bude rekao, bit će provedeno. On je taj koji će o tome odlučiti”, rekao je Vulin.
Najčitanije iz rubrike