Osijek
DR. SC. BRANISLAV RADOVANČEVIĆ

Otkrivena spomen-ploča Humanistu, predvodniku u transplantaciji srca
Objavljeno 10. rujna, 2018.

Male sredine mogu promovirati samo veliki ljudi kao što je bio dr. sc. Branislav Radovančević. Uglednik svjetskih razmjera - humanist, znanstvenik, liječnik, predvodnik u transplantaciji srca, rođen je u Osijeku. Podatak je to koji pojedini Osječani ne znaju, a još manje znaju da je po svojoj želji pokopan na Donjogradskom groblju, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u subotu prigodom otkrivanja spomen-ploče u Cvjetkovoj ulici 9 osječkom velikanu koji je karijeru izgradio u Americi, gdje je živio većinu svog života.


- Grad u ovoj prilici slavi znamenitog Osječanina i zahvaljuje mu što je na najbolji mogući način predstavljao Osijek u svijetu. Dokaz da Osijek nikada iz njega nije izišao jest to što je tražio da ga se nakon smrti ponovno vrati u rođeni Osijek - istaknuo je gradonačelnik Ivan Vrkić. Dr. sc. Branislav Radovančević - Brano školovanje je završio u Osijeku, Medicinski fakultet u Beogradu, a gotovo cijeli radni vijek odradio je na prestižnom Texas Heart Institutu u Houstonu, u Sjedinjenim Američkim Državama – najpoznatijem institutu za kardiovaskularna istraživanja. Velik broj kolega i prijatelja – uglednih hrvatskih i američkih liječnika, doputovao je u Osijek kako bi odao počast dr. sc. Branislavu Radovančeviću ispred njegove rodne kuće.
- Bio je prijatelj svih naših doktora – ambiciozan, skroman, vrijedan. Zahvaljujući njemu danas se mnogi studenti i specijalizanti iz Hrvatske i susjednih zemalja školuju i usavršavaju na Institutu u Houstonu, i tu je njegova najveća ostavština – istaknuo je prof. dr. sc. Željko Sutlić, ugledni kardijalni kirurg i prijatelj. U Cvjetkovoj je bio i dr. O. H. Fraiser, svjetski pionir kardijalne kirurgije, koji je u svojoj karijeri obavio više od 1300 transplantacija srca.
- Brano je ostavio izuzetan doprinos struci. Bio je iznimno cijenjen svuda u svijetu, a, uz to, odlikovale su ga toplina i ljudskost - istaknuo je dr. Fraiser s Instituta u Houstonu. Osim toga, uveo je vrijedne novine u imunosupresiji, prevenciji i tretmanu odbacivanja organa. Tvorac je brojnih poboljšanja u dizajnu pumpi za mehaničku cirkulatornu potporu. Stekao je vrijedna međunarodna priznanja i pozicinirao se kao svjetski lider u tim područjima.
Dr. sc. Branislav Radovančević potječe iz stare i mnogobrojne osječke obitelji, čiji su članovi danas razasuti po cijelome svijetu.
- Brano, kako smo ga zvali, i brat Rajko, završili su medicinu i trbuhom za kruhom otišli su u Ameriku. Ondje su svaki u svom području izgradili velike karijere. Rajko je poznati imunolog-hematolog, a Brano kardiovaskularni kirurg, koji je radio s najpoznatijim stručnjacima u transplantaciji srca – objašnjava njegov rođak Stevan Radovančević. Nažalost, karijera i život dr. sc. Branislava Radovančevića prerano su završeni – karcinom pluća svladao ga je 2007., u 55. godini, u samo nekoliko mjeseci.
Osječanin je u kardijalnoj kirurgiji ostavio neizbrisiv trag – iza njega su ostale stotine znanstvenih radova i djela. U znak sjećanja na dr. sc. Branislava Radovančevića - Branu, njegov predan rad i entuzijazam ustanovljen je i forum o liječenju srčane slabosti, koji se nakon njegove smrti održava svake godine u drugoj zemlji u regiji. Predavači na dosadašnjim forumima eksperti su s vrhunskom međunarodnom reputacijom, dugogodišnji Branini prijatelji.
Jasenka Pejaković
U kardijalnoj kirurgiji ostavio je neizbrisiv trag, iza njega su ostale stotine znanstvenih radova
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike