Osijek
SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI

U prometnim nesrećama lani poginulo 315 osoba
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Od posljedica prometnih nesreća u Hrvatskoj je u prošloj godini izgubljeno 315 života, a u prvih sedam mjeseci ove godine smrtno je stradalo 160 osoba. Kao odgovor na nesreće u cestovnom prometu koje godišnje oduzmu više od 1,25 milijuna ljudskih života svakoga dana u cijelom svijetu, Svjetski dan prve pomoći koji se uvijek obilježava druge subote u rujnu, ove je godine bio posvećen pružanju prve pomoći u slučajevima prometnih nesreća.
- Nažalost, svjedoci smo sve većeg porasta broja stradalih, naročito smrtno stradalih osoba u prometnih nesrećama. Nadamo se da upoznavanjem sugrađana s tehnikama pružanja prve pomoći te brojke možemo smanjiti. Kada bi se na mjestu nesreće našla osoba koja zna pružiti prvu pomoć, vjerujemo da bi broj spašenih života bio puno veći – rekla je Martina Hećimović, zamjenica ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Osijek, organizatora obilježavanja manifestacije. Na Trgu slobode svi zainteresirani sugrađani i prolaznici imali su priliku proći malu školu prve pomoći i realističnog prikaza ozljeda. Predstavljen je i rad Službe spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa, a održana je i pokazna vježba pružanja prve pomoći u slučaju prometne nesreće. Za starije sugrađane organizirane su akcije besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.
- Prilikom pružanja prve pomoći na mjestu prometne nesreće najvažnije je ostati smiren, da ne biste sami sebe doveli u opasnu situaciju. Treba vidjeti u kakvoj situaciji se nalazi osoba – ako znate okrenuti osobu u bočni položaj, to treba napraviti, jer inače može doći do gušenja. Od iznimne je važnosti pravovremeno nazvati hitnu pomoć – istaknula je Hećimović. Svi koji su propustili priliku naučiti kako pružiti prvu pomoć, ali i oni koji žele obnoviti znanje, moći će to učiniti na jednom od tečajeva koje GD Crvenog križa Osijek organizira ove jeseni.
Jasenka Pejaković
Prilikom pružanja prve pomoći najvažnije je ostati smiren, da ne biste sami sebe doveli u opasnu situaciju
Možda ste propustili...

ZAKLADA SLAGALICA I ZAKLADA SRCE GRADA OSIJEKA

Tjedan filantropije: Rastimo podižući druge

OPĆINA ČEPIN I KUD “I. K. ADAMOVIĆ”

Prijave za kuhanje fiša i čobanca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana