Osijek
MEĐUNARODNA NOĆ ŠIŠMIŠA

Zabavljali se u potrazi
za letećim sisavcima
Objavljeno 9. rujna, 2018.

Nakon prvog tjedna u školskim klupama, osječki mališani u petak su se zasluženo zabavili na nekoliko lokacija u gradu u noći zbog koje se vesele rujnu - Noći šišmiša. U Kopačkom titu, Zoološkom vrtu i Muzeju likovnih umjetnosti sve je bilo u znaku jedinih letećih sisavaca.


"Jako mi je zabavno, naučila sam da šišmiši nemaju nikakve veze s miševima, da nisu slijepi i da zapravo jako dobro vide", kaže Magdalena (8), koja je u Kopačkom ritu s brojnim vršnjacima tražila šišmiše s pomoću "bat-detektora". Prije toga uživali su u igrokazu "Nove zgode šišmiša Eha" u izvedbi Igraonice Moltonko, edukativno-zabavnim radionicama, a svi koji su se odjenuli u šišmiš-kostime sudjelovali su u šišmiš-reviji na kojoj su najkreativniji među njima i nagrađeni. Istovremeno, u Muzeju likovnih umjetnosti održavale su se radionice i predavanja koje je za djecu priredila Agencija za upravljanje zaštićenim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije u suradnji s udrugom Biti-Bolji, udrugom studenata biologije ZOA, MLU-om i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna. Nakon radionice i predavanja, djeca su prezentirala svoje kreativne umjetničke radove, nakon čega su se rasplesala na šišmiš-partyju. "Bilo je baš zabavno, želim doći i iduće godine", komentirala je Iva (8). U Zoološkom vrtu mališani su doznali da u Europi živi oko 45 vrsta tih malih letećih životinja, od čega je čak 35 evidentirano u Hrvatskoj. "Čuo sam i da nije istina da se zapetljavaju u kosu", rekao je Benjamin (9), kojemu kosa seže do ramena pa mu je, kaže, malo laknulo.

Imali su priliku čuti i da su šišmiši zapravo plahe i vrlo korisne životinje, da su strogo zaštićeni i da gotovo nemaju prirodnog neprijatelja – osim čovjeka.
Jasenka Pejaković
BOJILI LICA, NOSILI PLAŠTEVE, PILI KOKTELE...
U osječkom Zoološkom vrtu bilo je izuzetno živo. Naime, polaznici su crtali i izrađivali šišmiše. Pojedinci su bojili lica, nosili su se plaštevi, pili su se šišmiš-kokteli, bila je tu i mađioničarska predstava i promatranje zvijezda, tražili su se šišmiši, a u zabavnom kvizu "Drugim riječima" sve je bilo u znaku šišmiša. No, nije sve stalo samo na tome. Naime, klinci su imali priliku pokazati što su naučili te večeri o tim neobičnim letećim sisavcima. Kako smo doznali, neki su mališani i kod kuće isplanirali nastaviti u istom tonu – gledanjem Batmanovih crtanih serijala i igranih filmova.
Možda ste propustili...

NEODOLJIVIM “MEANDRIMA” DOKOLICE RANOG LJETA

Subotom laganini: Kada kroz Osijek žuriš, ali polako...

SVEČANO OBILJEŽEN DAN GRADSKE ČETVRTI NOVI GRAD

Nastavit će se obnavljanje kolnika, nogostupa i rasvjete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas