Regija
FESTIVAL DANI SLAVONSKE ŠUME

Najbolji slavonski sjekači su iz Našica
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Natjecatelji su iz Vinkovaca, Osijeka, Požegae, N. Gradiške i Našica
NAŠICE - U Našicama je osamnaesti put održan festival Dani slavonske šume, manifestacija koja slovi kao najveća i najznačajnija u gradu, a koja je i ove godine okupila brojne sudionike u četiri dana trajanja.
Najzanimljivije i najdinamičnije bilo je u subotu, kada je nakon svečanog otvorenja u parku održano natjecanje šumskih radnika slavonskih uprava šuma. Natjecali su se radnici sjekači iz uprava šuma Vinkovci, Osijek, Požega, Nova Gradiška i Našice, a izvan konkurencije nastupila je i hrvatska šumarska reprezentacija. Na putu do titule najboljeg sjekača potrebno je bilo brzo i spretno ‘odraditi‘ svih pet službenih disciplina - okretanje vodilice, zasjek, precizan prerez na podlozi, obaranje stabla na balot i kresanje grana.
Najviše razloga za slavlje imali su domaćini, Uprava šuma Našice, koji su ekipno bili najbolji. Drugi je UŠ Vinkovci, a treći UŠ Požega. I pojedinačno, u ukupnom poretku najbolji je bio Dalibor Maligec iz našičke podružnice Uprave šuma, drugi je Pero Knežević iz UŠ Vinkovci, a na trećem mjestu završio je Ivan Sivonjić iz UŠ Nova Gradiška. Dalibor Maligec iz Klokočevaca 11 je godina šumski radnik te nastavlja obiteljsku tradiciju.
- Moj je otac bio šumski radnik, ali i pokojni stric kojemu sam posvetio ovu pobjedu. Inače, bio sam prvi i prije tri godine i prekrasan je osjećaj ponovno biti najbolji. Ne bi bilo ovog pojedinačnog i ekipnog rezultata da nam poslodavac, Uprava šuma Našice, nije omogućio pripreme i treninge – naveo je Maligec. Priznanja i nagrade pobjednicima uručili su direktor Sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama Krešimir Žagar i voditelj Uprave šuma Našice Vlado Keglević.
Natjecanje koje je okupilo pet ekipa, nakon srdačne dobrodošlice gradonačelnika Našica Josipa Miletića, otvorio je izaslanik premijera Andreja Plenkovića - osječko-baranjski župan Ivan Anušić.
- Slavonske šume i slavonski hrast naša su stoljetna baština koju trebamo njegovati, čuvati i pametno koristiti te ugraditi u ekonomiju i gospodarstvo cijelog istoka Hrvatske. Mislim da su Hrvatske šume toga svjesne – rekao je župan Anušić. Kao i svake godine, Osječko-baranjska županija pokrovitelj je festivala, jer je prepoznala veličinu i kvalitetu ove manifestacije.
- Festival puno znači za Osječko-baranjsku županiju. On je promocija jednog od najvažnijih prirodnog resursa, a to je hrast koji je prepoznat diljem Europe i svijeta - naglasio je Anušić.
Manifestaciji je nazočio i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić. U svom obraćanju predsjednik Uprave HŠ Krunoslav Jakupčić istaknuo je kako se ovom manifestacijom želi popularizirati bogatstvo i raznolikost hrvatskih šuma, ali i upoznati javnost sa šumarskom strukom.
- Festival je promocija šumarstva. Tom prilikom, kroz natjecanje želimo širokoj javnosti približiti svakodnevni život šumara i šumskih radnika, predstaviti ih kao vrijedne i odgovorne ljude u prirodi. Uz to, želimo ukazati na značaj šumarske struke i probleme s kojima se susreće kao što su klimatske promjene zbog čega su naše šume postale vrlo osjetljive, i hrast lužnjak i jasen i jela i smreka i dalmatinski bor. Klimatske promjene djeluju kao okidač na pojavu štetnika i biljnih bolesti i time šumarska struka ima veliku odgovornost i zadaću. Ona mora s jedne strane dati odgovor na sve potrebe gospodarstva, ali i odgovoriti na zahtjeve ekologije – rekao je Jakupčić koji je pohvalio našičke šumare koji su cijenjeni i inovativni, a što su dokazali i organizacijom natjecanja i stručnih radionica.
U glazbenom programu otvorenja nastupili su zbor umirovljenika našičke Gradske udruge umirovljenika, HKD Lisinski, povijesna postrojba iz Crkvara – Crkvaračka garda, Boris Ćiro Gašparac i TS Pet tambura.
U parku su održana brojna događanja, a posjetitelji su mogli razgledati 13. Sajam našičkih obrtnika i gostiju, izložbu oldtimer vozila te Sajam proizvoda i usluga ruralne Slavonije. Mogli su pratiti vatrogasno natjecanje, natjecanje u potezanju konopca te zmajadu.
I na ovom se festivalu jelo i pilo te su posjetitelji mogli kušati čobanac, specijalitete s roštilja, lepinje, kolače, med, rakiju i vino, ali i kupiti proizvode lokalnih OPG-ovaca i obrtnika.
Snježana Fridl
Promocija struke
Uz Grad, Turističku zajednicu i Maticu hrvatsku, suorganizator festivala je i Uprava šuma Našice. “Izuzetno sam zadovoljan još jednim festivalom koji je jedan od središnjih događaja u gradu. Festival je bitan za promociju šumarske struke, ideje, školstva i poduzetništva te se nadam da će i sljedećih godina biti dinamičniji i raznovrsniji. Stoga pozivam sve zainteresirane da se svojim prijedlozima i idejama uključe u realizaciju kako bi festival ubuduće bio još veći, ljepši i organiziraniji”, poručio je voditelj našičke podružnice Uprave šuma Vlado Keglević.
Možda ste propustili...

ŠLEPERI ZAGUŠILI TOVARNIK I ILAČU

“Ako ne riješe problem, stajemo pred kamione”

JASMIN DRAŠINAC KOLEKCIONAR JE RAZGLEDNICA

Najstarija je razglednica iz 1898., Dorina najvrjednija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana